SKŁADNIKI ( na 1 porcję )
- 1/2 szklanki zimnego mleka
- 3-4 kostki lodu
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 1/2 łyżeczki cukru kryształu
- 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1/4 szklanki zimnej wody
- płatki czekoladowe ( do dekoracji)
*Niezbędne do wykonania tej kawy będą :
- wysoka przezroczysta szklanka
- mały dzbanuszek z niewielkim dziubkiem
- shaker
Mleko wraz z kostkami lodu i cukrem wlewamy do shakera , zakręcamy go i wielokrotnie energicznie nim potrząsamy ( żeby uzyskać pianę na mleko przy okazji chłodząc je jeszcze bardziej kostkami lodu ). Kawę wsypujemy do dzbanuszka, zalewamy wodą i mieszamy żeby się rozpuściła. Na dno wysokiej przezroczystej szklanki wlewamy syrop klonowy ,następnie spienione w shakerze mleko . Na koncu delikatnie po ściance wlewamy kawę . Posypujemy po wierzchu płatkami czekoladowymi i gotowe ;)
Komentarze
Prześlij komentarz