SKŁADNIKI (na 2 porcje)
- 500 g fileta z indyka
- 2 plastry ananasa z puszki
- 6 plasterków oscypka
- żurawina (ze słoiczka)
- 1 duży ogórek
- 1 duży pomidor
- 1 papryka żółta
- Oliwa z oliwek
- Przyprawa do drobiu
- Zioła zamiast soli
- Ziemniaczki (lub ryż)- wg uznania (ilość również)
Fileta kroimy w poprzek na dwie płaskie części. Każdą z części nacieramy obustronnie przyprawą do drobiu (w moim przypadku Smoky Texan). Ziemniaczki obieramy i gotujemy (jeśli wybraliśmy ryż gotujemy go zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Filet z indyka smażymy z jednej strony (można go również ugrillować), przekręcamy na drugą stronę, kładziemy na niego ananasa i przykrywamy go oscypkiem, smażymy pod przykryciem aż oscypek się rozpuści, a mięso nie będzie surowe. Ogórka, pomidora i paprykę kroimy w drobniutką kostkę, wrzucamy do miski, dodajemy 1-2 łyżeczki oliwy z oliwek i zioła zamiast soli do smaku. Mieszamy i gotowe. Indyka podajemy z ziemniaczkami/ryżem i sałatką.
Komentarze
Prześlij komentarz