Przejdź do głównej zawartości

Makaron z kurczakiem w sosie pomidorowo-paprykowym

Dzisiaj moja kuchnię zasypała papryka . A wszystko za sprawą mojej mamy , która wzięła się za robienie pikli.Dzisiejszy obiad oczywiście tez na tym skorzystał . Na naszych talerzach zagościł makaron z kurczakiem w sosie pomidorowo-paprykowym.



SKŁADNIKI:
  • 3 papryki (zielona,żółta i czerwona)
  • 4 średniej wielkości pomidory
  • 1 mała cebulka
  • 3 ząbki czosnku
  • kilkanaście listków świeżej bazylii
  • podwójny filet z kurczaka
  • sól,pieprz
  • suszone zioła (tymianek,oregano)
  • szczypta szafranu (ewentualnie)
  • oliwa z oliwek
  • curry
  • 1,5 szklanki wody
  • makaron
Paprykę,pomidory ,bazylię, cebulę i czosnek myjemy . Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, z papryk wydrążamy gniazda nasienne. Cebulę i czosnek obieramy , a następnie drobno siekamy wraz z bazylią. Paprykę i pomidorki kroimy w drobną kostkę. Fileta myjemy i kroimy w drobne paski bądź kostkę(jak kto lubi ) . Na oliwie z oliwek podsmażamy paprykę , cebulkę i czosnek , zalewamy 1,5 szklanki wody. Dusimy przez 10 minut pod przykryciem. Następnie dodajemy pomidorki i bazylie, mieszamy i dusimy razem . Fileta z kurczaka smażymy na osobnej patelni na odrobinie oliwy , dodajemy curry i mieszamy. Smażymy aż kurczak będzie miękki. Usmażonego kurczaka dodajemy do warzyw , mieszamy i dusimy jeszcze chwilę pod przykryciem . Doprawiamy do smaku ziołami , solą oraz pieprzem (możemy dodać odrobinę szafranu,ale nie za dużo bo potrawa od jego nadmiaru może stać się gorzka). Makaron gotujemy w osolonej wodzie tak aby był  al dente . Na talerz nakładamy makaron, na niego sos , na końcu dekorujemy potrawę świeżymi ziołami . Gotowe !

Komentarze

  1. Madzia, dodaję Twojego bloga do zakładek, normalnie SUPER, że prowadzisz go !!!
    Ale nagle zrobiłam się głodna...
    Dobrze, że w kuchnii czekają na mnie pierogi z soczewicą by moja własna mama :D
    Nie omieszkam zaglądać tutaj!
    Buziaki!!! ;**

    OdpowiedzUsuń
  2. Korycko jutro zrobię ten makaron na obiad, możesz być z siebie dumna, bo tak jakby uratowałaś mi życie ;*

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Mrożona latte z syropem klonowym

SKŁADNIKI ( na 1 porcję ) 1/2 szklanki zimnego mleka 3-4 kostki lodu 1 łyżeczka syropu klonowego 1/2 łyżeczki cukru kryształu 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/4 szklanki zimnej wody płatki czekoladowe ( do dekoracji) *Niezbędne do wykonania tej kawy będą : wysoka przezroczysta szklanka mały dzbanuszek z niewielkim dziubkiem shaker Mleko wraz z kostkami lodu i cukrem wlewamy do shakera  , zakręcamy go i wielokrotnie  energicznie nim potrząsamy ( żeby uzyskać pianę na mleko przy okazji chłodząc je jeszcze bardziej kostkami lodu ). Kawę wsypujemy do dzbanuszka, zalewamy wodą i mieszamy  żeby się rozpuściła. Na dno wysokiej przezroczystej szklanki wlewamy syrop klonowy ,następnie spienione w shakerze mleko . Na koncu delikatnie po ściance wlewamy kawę . Posypujemy po wierzchu płatkami czekoladowymi i gotowe ;)

Ogórki małosolne (trochę późne)

 Po niemal dwuletniej przerwie, skłoniona nowym miejscem do kulinarnych eksperymentów postanowiłam wrócić do dzielenia się z Wami przepisami na smakołyki, którymi z radością zajadają się ludzie z moim otoczeniu. I choć sezon ogórkowy chyli się ku końcowi, to wiem że są jeszcze tacy, którzy ani razu w tym  roku nie zrobili ogórków małosolnych. U nas ich temat wraca jak bumerang, odkąd tylko świeże ogórki gruntowe pojawią się na lokalnym ryneczku. Tych którzy by chcieli, ale nie wiedzą jak, zapraszam poniżej a więcej mnie znajdziecie na  INSTAGRAM ie oraz na  FACEBOOK u SKŁADNIKI ok. 1 kg małych ogórków gruntowych sól (najlepiej kamienna) wrzątek zestaw do kiszenia (koper, chrzan, itd - dostępne są gotowe zestawy i na ryneczkach i w marketach) główka czosnku ziele angielskie liść laurowy Do przygotowania ogórków małosolnych będziemy potrzebować dużego słoja drewnianej łyżki  Na początku przygotowujemy ogórki - myjemy je i odcinamy końcówki (jeśli ogórki są nieco w...

Filet z indyka po hawajsku

SKŁADNIKI (na 2 porcje) 500 g fileta z indyka 2 plastry ananasa z puszki  6 plasterków oscypka żurawina (ze słoiczka) 1 duży ogórek 1 duży pomidor 1 papryka żółta  Oliwa z oliwek Przyprawa do drobiu Zioła zamiast soli Ziemniaczki (lub ryż)- wg uznania (ilość również) Fileta kroimy w poprzek na dwie płaskie części. Każdą z części nacieramy obustronnie przyprawą do drobiu (w moim przypadku Smoky Texan). Ziemniaczki obieramy i gotujemy (jeśli wybraliśmy ryż gotujemy go zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Filet z indyka smażymy z jednej strony (można go również ugrillować), przekręcamy na drugą stronę, kładziemy na niego ananasa i przykrywamy go oscypkiem, smażymy pod przykryciem aż oscypek się rozpuści, a mięso nie będzie surowe. Ogórka, pomidora i paprykę kroimy w drobniutką kostkę, wrzucamy do miski, dodajemy 1-2 łyżeczki oliwy z oliwek i zioła zamiast soli do smaku. Mieszamy i gotowe. Indyka podajemy z ziemniaczkami/ryżem i sałatką. ...