Przejdź do głównej zawartości

Tarta z gruszkami

Jako że  sezon gruszkowy w pełni i owoce te w moim domu występują w ilościach ponadprzeciętnych postanowiłam coś z nimi zrobić. Z racji tego ,że już trochę jestem  w domu  , a moje gardło gojąc się wraca do normalności to mogę  sobie pozwolić na bardziej normalne jedzenie. Pierwszą rzeczą kulinarną jaka mi przez myśli dziś przeszła była tarta - jedzenie które wręcz ubóstwiam .
 Pokusiłam się o maleńkie zamieszanie na kruchy placku i tak powstała tarta z kremem waniliowym oraz gruszkami pod brzoskwiniową galaretka . A jak zrobić taką słodkość? - już spieszĘ z informacją :D



CIASTO:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 100g masła (najlepiej pokrojonego na mniejsze kawałki)
  • 0,5 szklanki cukru pudru
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto i schować na 1h do lodówki . Po godzinie wyjąć , na stolnicy rozwałkować na koło wielkości blaszki na tartę tudzież tortownicy . Blaszkę posmarować i wylepić wcześniej rozwałkowanym ciastem . Piec ok. 40 minut w 180 stopniach.

Korycko radzi : na wylepione ciasto w blaszce dobrze jest położyć bawełnianą ściereczkę i wysypać na nią fasolę i tak przygotowane ciasto w blaszce piec 20 minut , po 20 minutach zdjąć delikatnie z wierzchu ściereczkę z fasolą i piec kolejne 20 minut. Dzięki temu spód kruchego ciasta będzie płaski .

Po upieczeniu ciasto należy wystudzić . Kolejny krokiem jest zrobienie kremu , ja wybrałam budyniowo-maślany , który po wstawieniu ciasta do lodówki lekko sztywnieje jednocześnie pozostając kremowym.

KREM:
  • 2 budynie waniliowe
  • 0,7l mleka
  • 3/4 kostki lekko miękkiego masła
  • opakowanie cukru wanilinowego
Z mleka i budyniu w proszku gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu ( słodzimy go również według podanych wskazówek producenta) . Budyń studzimy . Ucieramy masło z cukrem wanilinowym i stopniowo po łyżce dodajemy do niego ostygnięty budyń .Masło z budyniem ucieramy aż do całkowitego połączenia się składników (tak żeby nie było grudek) .

Kolejnym etapem są gruszki .

WIERZCH :
  •  4 średniej wielkości gruszki
  • 1 galaretka (dowolny smak , najlepiej pomarańczowa/cytrynowa/brzoskwiniowa)
Gruszki obieramy , wydrążamy nasienie z pestkami i kroimy na  plasterki. Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody  i studzimy .

Gdy nasze ciasto wystygło , krem jest już zrobiony , a gruszki pokrojone  tzn. że najwyższa pora by wszystko stało się jednością.
Na wystudzone kruche ciasto nakładamy krem i równomiernie go rozsmarowujemy . Na kremie układamy wcześniej pokrojone gruszki i wszystko to delikatnie zalewamy ostudzoną galaretką. Wstawiamy całość do lodówki by się schłodziło. I takim oto sposobem mamy tartę :) 





Komentarze

  1. właśnie szukałam przepisu na tarte z gruszkami, a tu prosze. dzięki, jutro wyprubuje :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Mrożona latte z syropem klonowym

SKŁADNIKI ( na 1 porcję ) 1/2 szklanki zimnego mleka 3-4 kostki lodu 1 łyżeczka syropu klonowego 1/2 łyżeczki cukru kryształu 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/4 szklanki zimnej wody płatki czekoladowe ( do dekoracji) *Niezbędne do wykonania tej kawy będą : wysoka przezroczysta szklanka mały dzbanuszek z niewielkim dziubkiem shaker Mleko wraz z kostkami lodu i cukrem wlewamy do shakera  , zakręcamy go i wielokrotnie  energicznie nim potrząsamy ( żeby uzyskać pianę na mleko przy okazji chłodząc je jeszcze bardziej kostkami lodu ). Kawę wsypujemy do dzbanuszka, zalewamy wodą i mieszamy  żeby się rozpuściła. Na dno wysokiej przezroczystej szklanki wlewamy syrop klonowy ,następnie spienione w shakerze mleko . Na koncu delikatnie po ściance wlewamy kawę . Posypujemy po wierzchu płatkami czekoladowymi i gotowe ;)

Ogórki małosolne (trochę późne)

 Po niemal dwuletniej przerwie, skłoniona nowym miejscem do kulinarnych eksperymentów postanowiłam wrócić do dzielenia się z Wami przepisami na smakołyki, którymi z radością zajadają się ludzie z moim otoczeniu. I choć sezon ogórkowy chyli się ku końcowi, to wiem że są jeszcze tacy, którzy ani razu w tym  roku nie zrobili ogórków małosolnych. U nas ich temat wraca jak bumerang, odkąd tylko świeże ogórki gruntowe pojawią się na lokalnym ryneczku. Tych którzy by chcieli, ale nie wiedzą jak, zapraszam poniżej a więcej mnie znajdziecie na  INSTAGRAM ie oraz na  FACEBOOK u SKŁADNIKI ok. 1 kg małych ogórków gruntowych sól (najlepiej kamienna) wrzątek zestaw do kiszenia (koper, chrzan, itd - dostępne są gotowe zestawy i na ryneczkach i w marketach) główka czosnku ziele angielskie liść laurowy Do przygotowania ogórków małosolnych będziemy potrzebować dużego słoja drewnianej łyżki  Na początku przygotowujemy ogórki - myjemy je i odcinamy końcówki (jeśli ogórki są nieco w...

Filet z indyka po hawajsku

SKŁADNIKI (na 2 porcje) 500 g fileta z indyka 2 plastry ananasa z puszki  6 plasterków oscypka żurawina (ze słoiczka) 1 duży ogórek 1 duży pomidor 1 papryka żółta  Oliwa z oliwek Przyprawa do drobiu Zioła zamiast soli Ziemniaczki (lub ryż)- wg uznania (ilość również) Fileta kroimy w poprzek na dwie płaskie części. Każdą z części nacieramy obustronnie przyprawą do drobiu (w moim przypadku Smoky Texan). Ziemniaczki obieramy i gotujemy (jeśli wybraliśmy ryż gotujemy go zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Filet z indyka smażymy z jednej strony (można go również ugrillować), przekręcamy na drugą stronę, kładziemy na niego ananasa i przykrywamy go oscypkiem, smażymy pod przykryciem aż oscypek się rozpuści, a mięso nie będzie surowe. Ogórka, pomidora i paprykę kroimy w drobniutką kostkę, wrzucamy do miski, dodajemy 1-2 łyżeczki oliwy z oliwek i zioła zamiast soli do smaku. Mieszamy i gotowe. Indyka podajemy z ziemniaczkami/ryżem i sałatką. ...