Przejdź do głównej zawartości

Zupa krem z cukinii & Polędwiczki wieprzowe w ziołach

Dzisiaj uraczę Was przepisem na zwyczajny obiad. Choć połączenie związku wyrazowego "zupa krem" z cukinią zdaje się być nieco egzotyczne jednak po spróbowaniu tej potrawy niejeden i niejedna z Was się przekona,ze jest to znakomite połączenie.Muszę przyznać ,że moja mama również mnie tym zaskoczyła, bo to właśnie ona zajęła się dzisiaj tzw. pierwszym daniem .Zatem : zupa krem z cukinii .



SKŁADNIKI :
  • duża cukinia
  • 2 pomidory
  • 1l esencjonalnego rosołu
  • 2 łyżki oliwy 
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki zimnego mleka
  • szklanka śmietany kremówki
  • żółtko
  • sól
  • cukier
  • pieprz
  • szczypta tymianku
  • pół łyżeczki wegety
Cukinię obieramy i pozbywamy się ze środka nasionek , następnie kroimy w kostkę i zalewamy wrzącą osoloną wodą z dodatkiem przypraw, wody powinno być tyle by zakrywała warzywo. Gotujemy przez ok.10 minut pod przykryciem. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i wydrążamy z nich pestki , następnie podsmażamy je przez chwilę na oliwie . Do garnka z cukinią dodajemy pomidory przyprawy oraz tymianek, gotujemy to wszystko razem jeszcze ok. 3 minut . Warzywa miksujemy blenderem i dodajemy do nich rosół , następnie zagotowujemy , dodajemy mąkę rozmieszaną z mlekiem i zagotowujemy raz jeszcze. Po zestawieniu z ognia dodajemy śmietanę lekko spienioną z żółtkiem . Podajemy zaraz po przygotowaniu , gorąca i delikatnie oprószoną drobniutko posiekanym koperkiem .


Jak powszechnie zostało przyjęte tradycyjny obiad powinien składać się z 2 dań i dzisiejszym drugim daniem zajęłam się właśnie ja , a na ruszt wrzuciłam  polędwiczki wieprzowe w ziołach .



SKŁADNIKI:
  • 0,5 kg polędwicy wieprzowej
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • sól ziołowa
  • pieprz kolorowy (najlepiej świeżo mielony)
  • mieszanka ziół (tzw. zioła zamiast soli)
  • olej (do smażenia )
 Polędwiczkę myjemy i kroimy na plastry grubości ok. 2cm , porcje mięsa rozbijamy na cieńsze kotleciki . Mąkę , sól ziołową , pieprz kolorowy oraz zioła mieszamy ze sobą w głębokim talerzu . Każdy plaster mięsa dokładnie obtaczamy w mące z przyprawami i smażymy przez ok . 2 minuty z każdej strony ( ważne by polędwiczki nie przywarły do patelni i były lekko brązowe po zdjęciu ich z ognia) . Ta przygotowane mięso można podać z ziemniaczkami/ kulkami ziemniaczanymi/frytkami i z surówką . Moje Zostały podane w towarzystwie frytek i pomidorów z jogurtem naturalnym .

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Mrożona latte z syropem klonowym

SKŁADNIKI ( na 1 porcję ) 1/2 szklanki zimnego mleka 3-4 kostki lodu 1 łyżeczka syropu klonowego 1/2 łyżeczki cukru kryształu 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/4 szklanki zimnej wody płatki czekoladowe ( do dekoracji) *Niezbędne do wykonania tej kawy będą : wysoka przezroczysta szklanka mały dzbanuszek z niewielkim dziubkiem shaker Mleko wraz z kostkami lodu i cukrem wlewamy do shakera  , zakręcamy go i wielokrotnie  energicznie nim potrząsamy ( żeby uzyskać pianę na mleko przy okazji chłodząc je jeszcze bardziej kostkami lodu ). Kawę wsypujemy do dzbanuszka, zalewamy wodą i mieszamy  żeby się rozpuściła. Na dno wysokiej przezroczystej szklanki wlewamy syrop klonowy ,następnie spienione w shakerze mleko . Na koncu delikatnie po ściance wlewamy kawę . Posypujemy po wierzchu płatkami czekoladowymi i gotowe ;)

Ogórki małosolne (trochę późne)

 Po niemal dwuletniej przerwie, skłoniona nowym miejscem do kulinarnych eksperymentów postanowiłam wrócić do dzielenia się z Wami przepisami na smakołyki, którymi z radością zajadają się ludzie z moim otoczeniu. I choć sezon ogórkowy chyli się ku końcowi, to wiem że są jeszcze tacy, którzy ani razu w tym  roku nie zrobili ogórków małosolnych. U nas ich temat wraca jak bumerang, odkąd tylko świeże ogórki gruntowe pojawią się na lokalnym ryneczku. Tych którzy by chcieli, ale nie wiedzą jak, zapraszam poniżej a więcej mnie znajdziecie na  INSTAGRAM ie oraz na  FACEBOOK u SKŁADNIKI ok. 1 kg małych ogórków gruntowych sól (najlepiej kamienna) wrzątek zestaw do kiszenia (koper, chrzan, itd - dostępne są gotowe zestawy i na ryneczkach i w marketach) główka czosnku ziele angielskie liść laurowy Do przygotowania ogórków małosolnych będziemy potrzebować dużego słoja drewnianej łyżki  Na początku przygotowujemy ogórki - myjemy je i odcinamy końcówki (jeśli ogórki są nieco w...

Filet z indyka po hawajsku

SKŁADNIKI (na 2 porcje) 500 g fileta z indyka 2 plastry ananasa z puszki  6 plasterków oscypka żurawina (ze słoiczka) 1 duży ogórek 1 duży pomidor 1 papryka żółta  Oliwa z oliwek Przyprawa do drobiu Zioła zamiast soli Ziemniaczki (lub ryż)- wg uznania (ilość również) Fileta kroimy w poprzek na dwie płaskie części. Każdą z części nacieramy obustronnie przyprawą do drobiu (w moim przypadku Smoky Texan). Ziemniaczki obieramy i gotujemy (jeśli wybraliśmy ryż gotujemy go zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Filet z indyka smażymy z jednej strony (można go również ugrillować), przekręcamy na drugą stronę, kładziemy na niego ananasa i przykrywamy go oscypkiem, smażymy pod przykryciem aż oscypek się rozpuści, a mięso nie będzie surowe. Ogórka, pomidora i paprykę kroimy w drobniutką kostkę, wrzucamy do miski, dodajemy 1-2 łyżeczki oliwy z oliwek i zioła zamiast soli do smaku. Mieszamy i gotowe. Indyka podajemy z ziemniaczkami/ryżem i sałatką. ...