Dzisiaj coś dla tych , od których samego przebywania w kuchni przypalają się garnki . Tak tak mowa tu o osobnikach i osobniczkach , które mają tzw. 2 lewe ręce do robót kuchennych . A że sezon jabłkowy trwa w najlepsze to dam Wam przepis na przepyszną łatwą szarlotkę ;)
PS. z mojego stołu zniknęła błyskawicznie i nawet nie zdążyłam jej zrobić zdjęcia ;<
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki kaszy manny
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 masła
- litrowy słoik prażonych jabłek
- 3 łyżeczki cynamonu
Mąkę , kaszę manną, cukier i proszek do pieczenia mieszamy w dużej misce. Kwadratową blachę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą(również brzegi) , dzięki temu ciasto nie będzie przywierało .
Jabłka wykładamy do miseczki i mieszamy z cynamonem.
Do blachy nakładamy 1/3 przygotowanego proszku z mąki ,kaszy i cukru , następnie równomiernie go rozprowadzamy. Na to kładziemy równomiernie połowę jabłek. Potem znowu warstwę proszku, na nią warstwę jabłek i na koniec znowu warstwę proszku. Na wierch ścieramy na tartce masło.
Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze
Prześlij komentarz