Przejdź do głównej zawartości

Orzechowa fantazja

Znowu pochłonęły mnie obowiązki codzienności , biegam jak szalona .Wszystko się pali , wali i przewraca ,ale to nic. Mamy piękną jesień , piękne kolorowe liście, kasztany , chłodne powiewy wiatru i zapach jesiennego ogniska , ale dla mnie jednym z najlepszych dobrodziejstw tej pory roku są orzechy . Laskowe czy włoskie - kocham wszystkie ! Dlatego te dzisiaj pokusiłam się o stworzenie orzechowej fantazji



CIASTO:
  • 4 jajka
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać po jednym żółtku.
W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. (Najlepiej, jeśli mąkę przesiejemy, wtedy będzie pulchna i unikniemy grudek). Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników). Formę wysmarować masłem i wysypać bulką tartą. Gotowe ciasto wyłożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C.
Ewentualnie jeśli jesteśmy kompletnymi leniami możemy kupić gotowe spody biszkoptowe.

MASA:
  • kostka masła
  • 2 budynie śmietankowe ugotowane w połowie porcji mleka
  •  25 dag orzechów laskowych zmielonych na drobno
  • mały słoiczek kwaśnego dżemu( czarna porzeczka, lengroda )
  • szklanka mocnej kawy rozpuszczalnej
Masło utrzeć w mikserze na puch , dodać zmielone orzechy i dalej ucierać. Gdy orzechy z masłem będą idealnie utarte należy stopniowo dodawać ostudzony budyń  dalej ucierając masę.Gdy masa będzie już gotowa  bierzemy biszkopt i kroimy go na pół. Dolną połowę biszkoptu kładziemy na tacy i równomiernie nasączamy go połową kawy . Następnie wykładamy na niego dżem i równomiernie go po nim rozprowadzamy. Następnie wykładamy połowę masy orzechowej i również równomiernie ją rozprowadzamy. Nakładamy drugą część biszkoptu na wierzch i również go nasączamy . 2/3 pozostałej masy wykładamy na wierzch ciasta oraz na boki i delikatnie ją rozprowadzamy . Boki ciasta obsypujemy tartymi orzechami , a wierzch dekorujemy resztą masy .

 Rada Pani Koryckiej : dżemu najlepiej szukać w babcinej piwniczce , gdyż te zakupione w sklepie zazwyczaj mają sporo cukru i rzadko kiedy udaje się nam trafić na kwaśny dżem.
Ciasto najlepiej schłodzić przed podaniem , wtedy masa stanie się sztywna i będzie się lepiej kroiło.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Mrożona latte z syropem klonowym

SKŁADNIKI ( na 1 porcję ) 1/2 szklanki zimnego mleka 3-4 kostki lodu 1 łyżeczka syropu klonowego 1/2 łyżeczki cukru kryształu 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/4 szklanki zimnej wody płatki czekoladowe ( do dekoracji) *Niezbędne do wykonania tej kawy będą : wysoka przezroczysta szklanka mały dzbanuszek z niewielkim dziubkiem shaker Mleko wraz z kostkami lodu i cukrem wlewamy do shakera  , zakręcamy go i wielokrotnie  energicznie nim potrząsamy ( żeby uzyskać pianę na mleko przy okazji chłodząc je jeszcze bardziej kostkami lodu ). Kawę wsypujemy do dzbanuszka, zalewamy wodą i mieszamy  żeby się rozpuściła. Na dno wysokiej przezroczystej szklanki wlewamy syrop klonowy ,następnie spienione w shakerze mleko . Na koncu delikatnie po ściance wlewamy kawę . Posypujemy po wierzchu płatkami czekoladowymi i gotowe ;)

Ogórki małosolne (trochę późne)

 Po niemal dwuletniej przerwie, skłoniona nowym miejscem do kulinarnych eksperymentów postanowiłam wrócić do dzielenia się z Wami przepisami na smakołyki, którymi z radością zajadają się ludzie z moim otoczeniu. I choć sezon ogórkowy chyli się ku końcowi, to wiem że są jeszcze tacy, którzy ani razu w tym  roku nie zrobili ogórków małosolnych. U nas ich temat wraca jak bumerang, odkąd tylko świeże ogórki gruntowe pojawią się na lokalnym ryneczku. Tych którzy by chcieli, ale nie wiedzą jak, zapraszam poniżej a więcej mnie znajdziecie na  INSTAGRAM ie oraz na  FACEBOOK u SKŁADNIKI ok. 1 kg małych ogórków gruntowych sól (najlepiej kamienna) wrzątek zestaw do kiszenia (koper, chrzan, itd - dostępne są gotowe zestawy i na ryneczkach i w marketach) główka czosnku ziele angielskie liść laurowy Do przygotowania ogórków małosolnych będziemy potrzebować dużego słoja drewnianej łyżki  Na początku przygotowujemy ogórki - myjemy je i odcinamy końcówki (jeśli ogórki są nieco w...

Filet z indyka po hawajsku

SKŁADNIKI (na 2 porcje) 500 g fileta z indyka 2 plastry ananasa z puszki  6 plasterków oscypka żurawina (ze słoiczka) 1 duży ogórek 1 duży pomidor 1 papryka żółta  Oliwa z oliwek Przyprawa do drobiu Zioła zamiast soli Ziemniaczki (lub ryż)- wg uznania (ilość również) Fileta kroimy w poprzek na dwie płaskie części. Każdą z części nacieramy obustronnie przyprawą do drobiu (w moim przypadku Smoky Texan). Ziemniaczki obieramy i gotujemy (jeśli wybraliśmy ryż gotujemy go zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Filet z indyka smażymy z jednej strony (można go również ugrillować), przekręcamy na drugą stronę, kładziemy na niego ananasa i przykrywamy go oscypkiem, smażymy pod przykryciem aż oscypek się rozpuści, a mięso nie będzie surowe. Ogórka, pomidora i paprykę kroimy w drobniutką kostkę, wrzucamy do miski, dodajemy 1-2 łyżeczki oliwy z oliwek i zioła zamiast soli do smaku. Mieszamy i gotowe. Indyka podajemy z ziemniaczkami/ryżem i sałatką. ...