Znowu pochłonęły mnie obowiązki codzienności , biegam jak szalona .Wszystko się pali , wali i przewraca ,ale to nic. Mamy piękną jesień , piękne kolorowe liście, kasztany , chłodne powiewy wiatru i zapach jesiennego ogniska , ale dla mnie jednym z najlepszych dobrodziejstw tej pory roku są orzechy . Laskowe czy włoskie - kocham wszystkie ! Dlatego te dzisiaj pokusiłam się o stworzenie orzechowej fantazji
CIASTO:
- 4 jajka
- ½ szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej
- ¾ szklanki cukru
- 2 łyżki wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej
ubijając, dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać po jednym
żółtku.
W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. (Najlepiej, jeśli mąkę przesiejemy, wtedy będzie pulchna i unikniemy grudek). Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników). Formę wysmarować masłem i wysypać bulką tartą. Gotowe ciasto wyłożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C.
W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. (Najlepiej, jeśli mąkę przesiejemy, wtedy będzie pulchna i unikniemy grudek). Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników). Formę wysmarować masłem i wysypać bulką tartą. Gotowe ciasto wyłożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C.
Ewentualnie jeśli jesteśmy kompletnymi leniami możemy kupić gotowe spody biszkoptowe.
MASA:
- kostka masła
- 2 budynie śmietankowe ugotowane w połowie porcji mleka
- 25 dag orzechów laskowych zmielonych na drobno
- mały słoiczek kwaśnego dżemu( czarna porzeczka, lengroda )
- szklanka mocnej kawy rozpuszczalnej
Masło utrzeć w mikserze na puch , dodać zmielone orzechy i dalej ucierać. Gdy orzechy z masłem będą idealnie utarte należy stopniowo dodawać ostudzony budyń dalej ucierając masę.Gdy masa będzie już gotowa bierzemy biszkopt i kroimy go na pół. Dolną połowę biszkoptu kładziemy na tacy i równomiernie nasączamy go połową kawy . Następnie wykładamy na niego dżem i równomiernie go po nim rozprowadzamy. Następnie wykładamy połowę masy orzechowej i również równomiernie ją rozprowadzamy. Nakładamy drugą część biszkoptu na wierzch i również go nasączamy . 2/3 pozostałej masy wykładamy na wierzch ciasta oraz na boki i delikatnie ją rozprowadzamy . Boki ciasta obsypujemy tartymi orzechami , a wierzch dekorujemy resztą masy .
Rada Pani Koryckiej : dżemu najlepiej szukać w babcinej piwniczce , gdyż te zakupione w sklepie zazwyczaj mają sporo cukru i rzadko kiedy udaje się nam trafić na kwaśny dżem.
Ciasto najlepiej schłodzić przed podaniem , wtedy masa stanie się sztywna i będzie się lepiej kroiło.
Komentarze
Prześlij komentarz