Chyba jedno z moich ulubionych dań , do tego nieskomplikowane w przygotowaniu i znakomite w smaku . I choć obecnie spaghetti podawane jest w rozmaitych kombinacjach smakowych to te z sosem pomidorowym , czyli spaghetti bolognese wciąż cieszy się największym powodzeniem .
SKŁADNIKI:
- 400 g szynki wieprzowej
- średnia cebula
- 3 średnie pomidory (sparzone)
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- oliwa z oliwek
- 4 ząbki czosnku
- oregano
- sól,pieprz
- zioła prowansalskie
- świeża bazylia (do dekoracji)
- makaron spaghetti
- tarty żółty ser
Szynkę myjemy., kroimy na paski i mielimy na drobnych oczkach.Cebulę obieramy i siekamy . Na rozgrzaną patelnię wlewamy troszkę oliwy z oliwek i podsmażamy na niej cebulę. Następnie na patelnie dodajemy mięso , delikatnie przyprawiamy, dolewamy szklankę wody i dusimy . W rondelku na odrobinie oliwy z oliwek podsmażamy pokrojone w kosteczki pomidory przez ok.4 minut. Pomidory dodajemy do mięsa i mieszamy. Gdy mięso będzie już uduszone dodajemy koncentrat pomidorowy i chwilę dusimy. Doprawiamy do smaku ziołami, oregano , solą oraz pieprzem. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Porcje makaronu nakładamy na talerz, posypujemy go startym żółtym serem, polewamy porcją sosu i dekorujemy świeżymi listkami bazylii. Gotowe!
bardzo dobre, bardzo! Magda ja w piątek przyjeżdżam do Ciebie i ta potrawa ma na mnie czekać!<3
OdpowiedzUsuń