Przejdź do głównej zawartości

Spaghetti bolognese

Chyba jedno z moich ulubionych dań , do tego nieskomplikowane w przygotowaniu i znakomite w smaku . I choć obecnie spaghetti podawane jest w rozmaitych kombinacjach smakowych to te z sosem pomidorowym , czyli spaghetti bolognese wciąż cieszy się największym powodzeniem .



SKŁADNIKI:
  • 400 g szynki wieprzowej
  • średnia cebula
  • 3 średnie pomidory (sparzone)
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • oliwa z oliwek
  •  4 ząbki czosnku 
  • oregano
  • sól,pieprz
  • zioła prowansalskie
  • świeża bazylia (do dekoracji)
  • makaron spaghetti 
  • tarty żółty ser
Szynkę myjemy., kroimy na paski i mielimy na drobnych oczkach.Cebulę obieramy i siekamy . Na rozgrzaną patelnię wlewamy troszkę oliwy z oliwek  i podsmażamy na niej cebulę. Następnie na patelnie dodajemy mięso , delikatnie przyprawiamy, dolewamy szklankę wody  i dusimy  . W rondelku na odrobinie oliwy z oliwek podsmażamy pokrojone w kosteczki pomidory przez ok.4 minut. Pomidory dodajemy do mięsa i mieszamy. Gdy mięso będzie już uduszone dodajemy koncentrat pomidorowy i chwilę dusimy. Doprawiamy do smaku ziołami, oregano , solą oraz pieprzem. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Porcje makaronu nakładamy na talerz, posypujemy go startym żółtym serem, polewamy porcją sosu i dekorujemy świeżymi listkami bazylii. Gotowe!




Komentarze

  1. bardzo dobre, bardzo! Magda ja w piątek przyjeżdżam do Ciebie i ta potrawa ma na mnie czekać!<3

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Mrożona latte z syropem klonowym

SKŁADNIKI ( na 1 porcję ) 1/2 szklanki zimnego mleka 3-4 kostki lodu 1 łyżeczka syropu klonowego 1/2 łyżeczki cukru kryształu 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/4 szklanki zimnej wody płatki czekoladowe ( do dekoracji) *Niezbędne do wykonania tej kawy będą : wysoka przezroczysta szklanka mały dzbanuszek z niewielkim dziubkiem shaker Mleko wraz z kostkami lodu i cukrem wlewamy do shakera  , zakręcamy go i wielokrotnie  energicznie nim potrząsamy ( żeby uzyskać pianę na mleko przy okazji chłodząc je jeszcze bardziej kostkami lodu ). Kawę wsypujemy do dzbanuszka, zalewamy wodą i mieszamy  żeby się rozpuściła. Na dno wysokiej przezroczystej szklanki wlewamy syrop klonowy ,następnie spienione w shakerze mleko . Na koncu delikatnie po ściance wlewamy kawę . Posypujemy po wierzchu płatkami czekoladowymi i gotowe ;)

Ogórki małosolne (trochę późne)

 Po niemal dwuletniej przerwie, skłoniona nowym miejscem do kulinarnych eksperymentów postanowiłam wrócić do dzielenia się z Wami przepisami na smakołyki, którymi z radością zajadają się ludzie z moim otoczeniu. I choć sezon ogórkowy chyli się ku końcowi, to wiem że są jeszcze tacy, którzy ani razu w tym  roku nie zrobili ogórków małosolnych. U nas ich temat wraca jak bumerang, odkąd tylko świeże ogórki gruntowe pojawią się na lokalnym ryneczku. Tych którzy by chcieli, ale nie wiedzą jak, zapraszam poniżej a więcej mnie znajdziecie na  INSTAGRAM ie oraz na  FACEBOOK u SKŁADNIKI ok. 1 kg małych ogórków gruntowych sól (najlepiej kamienna) wrzątek zestaw do kiszenia (koper, chrzan, itd - dostępne są gotowe zestawy i na ryneczkach i w marketach) główka czosnku ziele angielskie liść laurowy Do przygotowania ogórków małosolnych będziemy potrzebować dużego słoja drewnianej łyżki  Na początku przygotowujemy ogórki - myjemy je i odcinamy końcówki (jeśli ogórki są nieco w...

Filet z indyka po hawajsku

SKŁADNIKI (na 2 porcje) 500 g fileta z indyka 2 plastry ananasa z puszki  6 plasterków oscypka żurawina (ze słoiczka) 1 duży ogórek 1 duży pomidor 1 papryka żółta  Oliwa z oliwek Przyprawa do drobiu Zioła zamiast soli Ziemniaczki (lub ryż)- wg uznania (ilość również) Fileta kroimy w poprzek na dwie płaskie części. Każdą z części nacieramy obustronnie przyprawą do drobiu (w moim przypadku Smoky Texan). Ziemniaczki obieramy i gotujemy (jeśli wybraliśmy ryż gotujemy go zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Filet z indyka smażymy z jednej strony (można go również ugrillować), przekręcamy na drugą stronę, kładziemy na niego ananasa i przykrywamy go oscypkiem, smażymy pod przykryciem aż oscypek się rozpuści, a mięso nie będzie surowe. Ogórka, pomidora i paprykę kroimy w drobniutką kostkę, wrzucamy do miski, dodajemy 1-2 łyżeczki oliwy z oliwek i zioła zamiast soli do smaku. Mieszamy i gotowe. Indyka podajemy z ziemniaczkami/ryżem i sałatką. ...