Przejdź do głównej zawartości

Naleśniki razowe ze szpinakiem


CIASTO:
 

  • 250 g mąki pełnoziarnistej
  • 2 jajka
  • 500 ml mleka
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • szczypta soli
  • odrobinę oleju
Wszystkie składniki miksujemy w misce na rzadkie lejące sie ciasto ( jeśli ciasto jest za gęste należy dolać mleka ,jeśli zaś za rzadkie dosypać odrobinę mąki ) . Z ciasta usmażyć naleśniki . Odstawić do przestygnięcia





FARSZ:
  • 500g szpinaku
  • ser feta
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
  • czosnek 
  • ser żółty
Szpinak podsmażamy na masełku , dodajemy czosnek ( jeśli jest świeży to należy go wcześniej przecisnąć przez praskę) . Ser feta kruszymy do ciepłego szpinaku i dokładnie z nim mieszamy . Jeszcze chwile zostawiamy farsz na  gazie i przyprawiamy go do smaku.





SOS :
  • 2 łyżki greckiego jogurtu naturalnego
  • łyżka śmietany 12%
  • sól , peiprz
  • czosnek ( ok.5 ząbków)
Mieszamy jogurt ze smietaną , czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do sosu smietanowego . Przyprawiamy solą i pieprzem .Warto go odstawić na ok. pół godziny żeby nabrał "mocy" .

Na naleśnikowym placku kładziemy plasterek sera zółtego , nakładamy trochę farszu szpinakowego i składamy w kopertę I tak robimy z każdym z naleśników . Tak przygotowane naleśniki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy ok.20 minut w 120 stopniach.
Podajemy z tartym parmezanem polane sosem czosnkowym .

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Mrożona latte z syropem klonowym

SKŁADNIKI ( na 1 porcję ) 1/2 szklanki zimnego mleka 3-4 kostki lodu 1 łyżeczka syropu klonowego 1/2 łyżeczki cukru kryształu 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/4 szklanki zimnej wody płatki czekoladowe ( do dekoracji) *Niezbędne do wykonania tej kawy będą : wysoka przezroczysta szklanka mały dzbanuszek z niewielkim dziubkiem shaker Mleko wraz z kostkami lodu i cukrem wlewamy do shakera  , zakręcamy go i wielokrotnie  energicznie nim potrząsamy ( żeby uzyskać pianę na mleko przy okazji chłodząc je jeszcze bardziej kostkami lodu ). Kawę wsypujemy do dzbanuszka, zalewamy wodą i mieszamy  żeby się rozpuściła. Na dno wysokiej przezroczystej szklanki wlewamy syrop klonowy ,następnie spienione w shakerze mleko . Na koncu delikatnie po ściance wlewamy kawę . Posypujemy po wierzchu płatkami czekoladowymi i gotowe ;)

Ogórki małosolne (trochę późne)

 Po niemal dwuletniej przerwie, skłoniona nowym miejscem do kulinarnych eksperymentów postanowiłam wrócić do dzielenia się z Wami przepisami na smakołyki, którymi z radością zajadają się ludzie z moim otoczeniu. I choć sezon ogórkowy chyli się ku końcowi, to wiem że są jeszcze tacy, którzy ani razu w tym  roku nie zrobili ogórków małosolnych. U nas ich temat wraca jak bumerang, odkąd tylko świeże ogórki gruntowe pojawią się na lokalnym ryneczku. Tych którzy by chcieli, ale nie wiedzą jak, zapraszam poniżej a więcej mnie znajdziecie na  INSTAGRAM ie oraz na  FACEBOOK u SKŁADNIKI ok. 1 kg małych ogórków gruntowych sól (najlepiej kamienna) wrzątek zestaw do kiszenia (koper, chrzan, itd - dostępne są gotowe zestawy i na ryneczkach i w marketach) główka czosnku ziele angielskie liść laurowy Do przygotowania ogórków małosolnych będziemy potrzebować dużego słoja drewnianej łyżki  Na początku przygotowujemy ogórki - myjemy je i odcinamy końcówki (jeśli ogórki są nieco w...

Filet z indyka po hawajsku

SKŁADNIKI (na 2 porcje) 500 g fileta z indyka 2 plastry ananasa z puszki  6 plasterków oscypka żurawina (ze słoiczka) 1 duży ogórek 1 duży pomidor 1 papryka żółta  Oliwa z oliwek Przyprawa do drobiu Zioła zamiast soli Ziemniaczki (lub ryż)- wg uznania (ilość również) Fileta kroimy w poprzek na dwie płaskie części. Każdą z części nacieramy obustronnie przyprawą do drobiu (w moim przypadku Smoky Texan). Ziemniaczki obieramy i gotujemy (jeśli wybraliśmy ryż gotujemy go zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Filet z indyka smażymy z jednej strony (można go również ugrillować), przekręcamy na drugą stronę, kładziemy na niego ananasa i przykrywamy go oscypkiem, smażymy pod przykryciem aż oscypek się rozpuści, a mięso nie będzie surowe. Ogórka, pomidora i paprykę kroimy w drobniutką kostkę, wrzucamy do miski, dodajemy 1-2 łyżeczki oliwy z oliwek i zioła zamiast soli do smaku. Mieszamy i gotowe. Indyka podajemy z ziemniaczkami/ryżem i sałatką. ...