CIASTO:
- 250 g mąki pełnoziarnistej
- 2 jajka
- 500 ml mleka
- łyżeczka ziół prowansalskich
- szczypta soli
- odrobinę oleju
Wszystkie składniki miksujemy w misce na rzadkie lejące sie ciasto ( jeśli ciasto jest za gęste należy dolać mleka ,jeśli zaś za rzadkie dosypać odrobinę mąki ) . Z ciasta usmażyć naleśniki . Odstawić do przestygnięcia
FARSZ:
- 500g szpinaku
- ser feta
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie
- czosnek
- ser żółty
Szpinak podsmażamy na masełku , dodajemy czosnek ( jeśli jest świeży to należy go wcześniej przecisnąć przez praskę) . Ser feta kruszymy do ciepłego szpinaku i dokładnie z nim mieszamy . Jeszcze chwile zostawiamy farsz na gazie i przyprawiamy go do smaku.
SOS :
- 2 łyżki greckiego jogurtu naturalnego
- łyżka śmietany 12%
- sól , peiprz
- czosnek ( ok.5 ząbków)
Mieszamy jogurt ze smietaną , czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do sosu smietanowego . Przyprawiamy solą i pieprzem .Warto go odstawić na ok. pół godziny żeby nabrał "mocy" .
Na naleśnikowym placku kładziemy plasterek sera zółtego , nakładamy trochę farszu szpinakowego i składamy w kopertę I tak robimy z każdym z naleśników . Tak przygotowane naleśniki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy ok.20 minut w 120 stopniach.
Podajemy z tartym parmezanem polane sosem czosnkowym .
Komentarze
Prześlij komentarz