BISZKOPT:
- 5 jajek
- 1/2 szklanki cukru
- nie cała szklanka mąki pszennej
- 1/5 szklanki mąki ziemniaczanej
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera).
Tortownicę o średnicy 20 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Wyjać z tortownicy i wystudzić .Przekroić na 3-4 blaty.
- 1l śmietanki 36%(schłodzona)
- żelatyna
- 6 łyżek cukru pudru
- galaretka (najlepsza o smaku owoców leśnych)
- ok. 40 dag jagód
- szklanka rozcieńczonego z wodą soku malinowego ( można dodać parę kropli olejku cytrynowego )
Po schłodzeniu wyjąć ciasto z tortownicy i postawić na paterze ( najlepiej okrągłej ) . W rękaw cukierniczy z końcówką w kształcie gwiazdki nałożyć pozostałą część kremu .Udekorować ciasto malutkimi rozetkami ( tak jedna przy drugiej) . Po udekorowaniu schładzać jeszcze przez ok. godzinę w lodówce ( wtedy bita śmietana będzie sztywna , a tort lepszy ;) )
Komentarze
Prześlij komentarz