SKŁADNIKI:
- 1 szklanka ryżu
- opakowanie mieszanki warzywnej ( najlepsze te , na których napisane " chińska"- choć wytłumaczmy sobie chińska to ona nie jest ;D )
- 4 plasterki ananasa ( najlepiej jakby był świeży ,ale w ostateczności może być z puszki )
- 2 łyżki masła
- ok. 2 szklanki wody
- szczypta wegety
- pieprz i curry
Rozgrzewamy patelnie i nakładamy na nią masło . Wrzucamy warzywa i mieszamy żeby się nie przypaliły. Po ok. 3 minutach dodajemy 3/4 szklanki wody i zostawiamy to na przykręconym palniku na ok. 7 minut . Ananasa kroimy w drobną kostkę . Do warzyw na patelni dodajemy ananasa i ryż oraz resztę wody i wegetę . Ryż z warzywami dusimy aż do momentu , gdy ryż będzie odpowiedni do spożycia ( trzeba pilnować aby się nie rozgotował ). Pozostawiają w dalszym ciągu na palniku dodajemy odrobinę curry i dokładnie mieszamy , tak by kolor ryżu był równomierny . Doprawiamy pieprzem i gotowe .
PS. mięsożercom polecam pokroić pierś z kurczaka w drobną kostkę , wymoczyć w sosie sojowym ciemnym i smażyć wraz z warzywami ( dodać warzywa i kurczaka w tym samym czasie ).
PS. mięsożercom polecam pokroić pierś z kurczaka w drobną kostkę , wymoczyć w sosie sojowym ciemnym i smażyć wraz z warzywami ( dodać warzywa i kurczaka w tym samym czasie ).
Komentarze
Prześlij komentarz