CIASTO:
- 125g masła
- 250g mąki krupczatki
- 1/4 szklanki wody
- szczypta soli
- łyżeczka ziół prowansalskich
- odrobina oleju
Ze składników zagniatamy ciasto i wkładamy je do lodówki na około pół godziny. Blachę na tartę wysmarować dokładnie masłem i wylepić ciastem.
NADZIENIE:
- 2 duże kulki mozarelli
- 200g łososia wędzonego w plastrach
- 2 pomidory średnie wielkości (ze sparzoną skórką)
- garść drobno pokrojonego szczypiorku
- 100g startego żółtego sera ( do posypania po wierzchu.
SOS:
- 2 jajka
- 1 łyżka śmietany
- pół łyżeczki ziół prowansalskich
- szczypta pieprzu ziołowego
Do miseczki wbijamy jajka , wsypujemy przyprawy i dodajemy śmietanę . Wszystko mieszamy ze sobą dokładnie. Na ciasto kładziemy równomiernie plastry łososia. Mozarellę kroimy w cienkie plasterki i układamy na łososiu . Pomidory również kroimy w cienkie plasterki i układamy na mozarelli. Całość posypujemy szczypiorkiem. i polewamy sosem jajeczno-śmietanowym . Posypujemy po wierzchu serem . Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 50 minut .
Komentarze
Prześlij komentarz