BISZKOPT:
- 5 jajek
- 1/2 szklanki cukru
- nie cała szklanka mąki pszennej
- 1/5 szklanki mąki ziemniaczanej
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera).
Tortownicę o średnicy 20 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170 ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Wyjąć z tortownicy i wystudzić .Przekroić na 3 blaty.
MASA KAWOWA:
- 1 szklanka gorącej wody
- 1 szklanka mleka
- niepełna szklanka cukru
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- budyń śmietankowy
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 kostka masła
- + dżem langrodowy
Kawę zaparzyć w szklance gorącej wody . W 1/2 szklanki mleka rozmieszać budyń i mąkę . Resztę mleka, szklankę kawy i cukier podgrzać w garnku , gdy się zagotują dodać rozmieszany budyń i pozostawić do zagotowania .Budyń wystudzić . Masło utrzeć na puch i stopniowo dodawać wystudzony budyń nieustannie ucierając.
MASA CHAŁWOWA :
- 3/4 kostki masła
- 1/2 małego masła roślinnego
- 1/2 kg chałwy
Masła utrzeć na puch i stopniowo dodawać rozdrobnioną chałwę cały czas ucierając .
DO NASĄCZENIA :
- kieliszek wódki
- sok z 1 cytryny
- łyżeczka cukru
- kilka kropel olejku rumowego
- szklanka wody
Wymieszać ze sobą wszystkie składniki .
1. Pierwszy blat równomiernie nasączyć , wyłożyć na niego 3/4 masy chałwowej i równomiernie ją rozprowadzić. przykryć drugim blatem.
2. Drugi blat również równomiernie nasączyć i posmarować dżemem langrodowym . Wyłożyć masę kawową i rozprowadzić równomiernie . Przykryć trzecim blatem biszkoptowym.
3. Trzeci blat nasączyć dokładnie . Tak powstały tort udekorować pozostawioną częścią masy chałwowej oraz innymi dodatkami według własnego uznania ( np. kiwi) .
Pozostawić w lodówce do schłodzenia na ok.2 godziny .
Komentarze
Prześlij komentarz