- 110 g masła
- 150g mąki
- 100 g cukru
- 2 jajka
- cukier wanilinowy
- 60g kakao
- 4 łyżki mleka
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masło ucieramy z cukrem na puch , wbijamy jajka i jeszcze chwilę ucieramy .Dodajemy mleko i śmietanę oraz cukier wanilinowy i dalej ucieramy . Kakao , proszek do pieczenia i mąkę mieszamy ze sobą. Do ucieranej masy stopniowo dodajemy sypkie produkty i mieszamy mikserem aż do powstania jednolitej masy . Ciasto wykładamy do wyścielonych papilotkami foremek ( ok. 1,5 łyżki stołowej ciasta na jedno ciastko) . Pieczemy 25 minut ( do suchego patyczka) w temperaturze 175 stopni.
KREM:
- 250 ml śmietanki kremówki ( 30-36%)
- 3 łyżki cukru pudru
- 1,5 łyżki kakao
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy wraz z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na sztywno . Dodajemy kakao i dokładnie mieszamy . Nie ubijamy mikserem ! bo jest spore ryzyko ,że ją przebijemy i wyjdzie masło .
Na na dobrze wystudzone ciastko szprycą nakładamy sporą rozetkę kremu , dekorujemy
Komentarze
Prześlij komentarz