SKŁADNIKI:
- 2 spore pomidory
- 1 mała cebulka
- bazylia
- oregano
- oliwa z oliwek
- sól morska
- kolorowy pieprz
- czosnek
- makaron kokardki ( ja używam pełnoziarnistych )
Porcje makaronu gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu,odcedzamy.
Pomidory myjemy,oparzamy i obieramy ze skórki , następnie kroimy w średniej wielkości kosteczkę. Cebulkę myjemy ,obieramy i kroimy w bardzo cienkie piórka . Na patelni podgrzewamy 2 łyzki oliwy z oliwek i na rozgrzana oliwę wrzucamy pomidorki i cebulkę , podsmażamy przez ok.5 minut raz na jakiś czas mieszając. Do pomidorów i cebulki dodajemy szczyptę bazylii i oregano , sól morką ,kolorowy pieprz i czosnek do smaku . Makaron wykładamy na talerz ,a na niego nasz pomidorowy sos. Dekorujemy listkami świeżej bazylii i gotowe .
Komentarze
Prześlij komentarz