SKŁADNIKI:
- podwójny filet z kurczaka
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki śmietany 18%
- 4 łyżki mleka
- 2 łyżki wody
- 3 łyżeczki ostrej musztardy
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
- wegeta
- pieprz
- sok z połowy cytryny
- ryż
Fileta myjemy , kroimy w sporą kostkę i smażymy na oleju opruszając go w miedzyczasie wegetą. Usmażonego kurczaka , wyjmujemy do miseczki i odkładamy . W rondlu roztapiamy masło , dodajemy do niego mąkę i energicznie mieszamy , tak by powstała jednolita masa. Następnie dodajemy śmietanę , mleko , wodę i sok z cytryny w dalszym ciągu mieszając sos. Dodajemy musztardę i kurczaka , mieszamy i doprawiamy do smaku . Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu . Ugotowany ryż wykładamy na talerz, polewamy sosem z kurczakiem i gotowe ;)
Komentarze
Prześlij komentarz