BISZKOPT:
- 4 całe jajka
- 1/2 szklanki cukru kryształu
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jajka ubijamy z cukrem , mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia . Do ubitych jajek dodajemy mąkę i mieszamy delikatnie łyżką ( najlepiej drewnianą). Ciasto wylewamy do prostokątnej lub kwadratowej blachy wyłożonej wcześniej papierem lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą . Pieczemy i studzimy .
BEZA:
- 4 białka
- 1 szklanka cukru kryształu
- małe opakowanie wiórek kokosowych
Białka ubić z cukrem na sztywno , do piany wsypać wiórki kokosowe i wymieszać . Wyłożyć pianę do blachy takich samych rozmiarów jak ta , w której piekliśmy biszkopt (oczywiście uprzednio formę wykładamy papierem) . Upiec i wysuszyć.
MASA:
- 2 puszki ananasa
- 1 szklanka soku z ananasa ( tego z puszki)
- 1/2 budyniu śmietankowego
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 4 żółtka ( te które zostały z bezy )
- 250 g masła roślinnego
Ananasa odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę . Wymieszać ze sobą mąkę , budyń i żółtka. W rondelku podgrzać sok z ananasa ( aż się zagotuje) . Wylać do niego budyń z mąką i żółtkami i ugotować z tego budyń . Ostudzić .
Masło roślinne ucierać z zimnym budyniem na gładką masę , dodać pokrojonego ananasa. Biszkopt nasączyć resztą soku z ananasa ( z dodatkiem odrobiny alkoholu) . Na biszkopt równomiernie wyłożyć masę , przykryć wszystko bezą . Ciasto należy schłodzić przed podaniem .
Komentarze
Prześlij komentarz