SKŁADNIKI ( przepis na małą tortownicę -18 cm):
- opakowanie okrągłych biszkoptów
- 500 g waniliowego serka homogenizowanego
- 500 g jogurtu naturalnego
- 6 łyżeczek żelatyny
- filiżanka wrzątku
- 300 g mrożonych jagód
- 2 łyżki cukru
Na spodzie tortownicy układamy biszkopty . 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w 1/3 filiżanki wrzątku i studzimy ja cały czas mieszając ( ważne by ciągle była płynna i nie miała grudek ) . Wykładamy serek do miski , dodajemy ostudzoną rozpuszczoną żelatynę i miksujemy mikserem żeby składniki się połączyły . Dodajemy do tego 2/3 jagód , mieszamy i wylewamy serek na biszkopty . 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w 2/3 filiżanki wrzątku , studzimy . W misce umieszczamy jogurt naturalny , dodajemy do niego rozpuszczona żelatynę i miksujemy mikserem aż do połączenia się składników . Wylewamy jogurt na biszkopty i serek , rozprowadzamy równomiernie . Chłodzimy w lodówce ( owinięte folia aluminiową żeby nie przeszło zapachami) przez ok.1,5 h.
Resztę jagód umieszczamy w rondelku , dodajemy do nich cukier i podgrzewamy aż puszczą sok . Podgrzewamy jeszcze chwilę ( ale tak by się nie zagotowały ) . Odstawiamy go wystygnięcia . Podajemy sernik z przygotowana konfiturą jagodową . I gotowe .
Komentarze
Prześlij komentarz