SKŁADNIKI:
- 1/2 opakowania razowego makaronu typu penne
- 150g pokrojonych pomidorków koktajlowych lub zwykłych pomidorów
- 100g marynowanych grzybków
- 30g sera żółtego ( w kawałku)
- 30g ziaren słonecznika
- 1/2 opakowania rukoli
- pół pęczka pietruszki
- pół łyżki oliwy z oliwek
- sól
- kolorowy pieprz ( w ziarnach)
Makaron gotujemy chwile krócej niż podano na opakowaniu . Na suchej patelni prażymy ziarna słonecznika ( aż do lekkiego zezłocenia ), solimy i przesypujemy do miski żeby ostygły . Ser ścieramy na grubszych oczkach . Grzybki odsączamy z zalewy i kroimy na drobno . Rukolę myjemy . Natkę myjemy i siekamy drobniutko . Ugotowany makaron mieszamy z pozostałymi składnikami , skrapiamy oliwą . Pieprz mielimy lub drobno siekamy i posypujemy nim sałatkę . Na końcu wszystko ze sobą mieszamy i gotowe .
Komentarze
Prześlij komentarz