SKŁADNIKI:
- 1 bakłażan
- opakowanie fasolki szparagowej ( jeśli mamy możliwość to oczywiście używamy świeżej )
- pojedyncza pierś z kurczaka
- sól morska ( mielona)
- kolorowy pieprz ( może być siekany)
- mieszanka ziół ( np. "zioła zamiast soli ")
- oliwa z oliwek ( do smażenia)
- zielona czubrzyca
Fasolkę gotujemy we wrzątku ( z dodatkiem soli) aż będzie miękka. Bakłażana myjemy , obieramy ze skórki i kroimy w plastry ( tak aby otrzymać krążki nie wyższe niż 0,5 cm ) , na talerzu rozkładamy ręcznik papierowy , następnie solimy z obu stron bakłażana i kładziemy go na ręczniku żeby puścił sok ( dzięki temu mamy pewność ,że bakłażan nie będzie gorzki ) . Po kilku minutach zdejmujemy bakłażana z ręcznika , wycieramy go z obu stron czystym ręcznikiem papierowym i smażymy go na oliwie z oliwek ( po przekręceniu go na drugą stronę posypujemy czubrzycą) .Gdy będzie już z obu stron rumiany , wykładamy go na talerz ( można odsączyć z oliwy na ręczniku papierowym ) . Kurczaka myjemy , kroimy na plastry , z obu stron posypujemy kolejno sola morską , ziołami oraz pieprzem . Smażymy na oliwie z oliwek aż będzie rumiany . Podajemy kurczaka , bakłażana i fasolkę razem ;)
Komentarze
Prześlij komentarz