- 200 g mąki pszennej
- 300 g mąki krupczatki
- 60 g masła
- 250 g miodu
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- przyprawa do piernika
- 1,5 łyżeczki mielonego imbiru
- 3 łyżeczki cynamonu
Miód i cukier zagotować w rondelku , dodać przyprawę do piernika , imbir i cynamon , wymieszać dokładnie i wystudzić . Mąkę pszenną przesiać na stolnicę z proszkiem do pieczenia , dodać krupczatkę i masło i zsiekać . Dodać jajka i miód z przyprawami i zagnieść z tego ciasto . Posypać stolnicę mąką , rozwałkować ciasto na grubość 3-4 mm i wykrawać z niego pierniczki . Pierniczki umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub na macie silikonowej .Piec ok. 20 minut w 175 stopniach . ( uważać żeby się nie przypaliły ; długość pieczenia zależy od piekarnika )
Gdy ostygną można je dekorować lukrem lub czekoladą oraz kolorowymi posypkami .
Pierniczki po upieczeniu stwardnieją . Żeby były miękkie , należy je umieścić w szczelnej metalowej puszcze z cząstkami jabłka . Ważne jest ,by pamiętać o wymienianiu jabłka ( raz na 1-2 dni ) .
Komentarze
Prześlij komentarz