SKŁADNIKI:
- 400 g mąki pszennej
- 10 łyżeczek kakao
- 1,5 łyżeczki sody
- 400 g cukru
- 3 jajka
- 200 ml jogurtu naturalnego/maślanki/śmietany
- opakowanie cukru wanilinowego
- 350 ml wody
- 200 g masła/margaryny
- szczypta soli
Piekarnik nagrzać do 180 stopni . Blachę (kwadratową) wyłożyć papierem do pieczenia .
Do garnka wlać wodę , dodać pokrojone w kosteczkę masło i podgrzewać aż całkowicie się rozpuści .Odstawić do wystygnięcia . W jeden misce wymieszać wszystkie suche składniki , w drugiej zaś połączyć jajka z jogurtem/śmietaną/maślanką. Do suchych składników wlać rozpuszczone w wodą masło , a następnie jajka z jogurtem i wszystko dokładnie ze sobą połączyć . Przelać ciasto do blachy i wyrównać . Piec do suchego patyczka .
Po ostygnięciu podawać polane płynną czekoladą .
Komentarze
Prześlij komentarz