Nadzienie
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 500 g rabarbaru ( obranego ze skórki)
- 1 łyżka masła
- 4 łyżki cukru kryształu
- opakowanie cukru waniliowego
Kruszonka
- 100 g mąki pszennej
- 80 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
- opakowanie cukru wanilinowego
- 3 łyżki cukru kryształu
Przepis na 5 kokilek.
Rabarbar kroimy na 0,5 centymetrowe kawałeczki, wrzucamy do rondla z reszta składników i podgrzewamy, aż masło się rozpuści ( nieustannie mieszając) . Zostawiamy na ogniu na ok. 5 minut. Przekładamy mase do foremek.
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy schłodzone i pokrojone w niewielką kostkę masło, a następnie rozcieramy je z mąką , tak aby powstała sypka masa . Dodajemy cukry i mieszamy je widelcem z kruszonką. Rabarbarową masę posypujemy kruszonką. Pieczemy ok.40 minut (aż kruszonka się zezłoci) w temperaturze 185 stopni. Przed zjedzeniem deser musi przestygnąć.
Komentarze
Prześlij komentarz