CIASTO:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 100g masła (najlepiej pokrojonego na mniejsze kawałki)
- 0,5 szklanki cukru pudru
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto
i schować na 1h do lodówki . Po godzinie wyjąć , na stolnicy
rozwałkować na koło wielkości blaszki na tartę tudzież tortownicy .
Blaszkę posmarować i wylepić wcześniej rozwałkowanym ciastem . Piec ok.
40 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu ciasto należy wystudzić
*na wylepione
ciasto w blaszce dobrze jest położyć bawełnianą ściereczkę i wysypać na
nią fasolę i tak przygotowane ciasto w blaszce piec 20 minut , po 20
minutach zdjąć delikatnie z wierzchu ściereczkę z fasolą i piec kolejne
20 minut. Dzięki temu spód kruchego ciasta będzie płaski .
NADZIENIE:
- 1 puszka kajmaku
- 3 twarde banany (najlepiej lekko zielonkawe)
- 0,5 l śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 0.5 tabliczki mlecznej czekolady
Komentarze
Prześlij komentarz