Przejdź do głównej zawartości

Kurczak z oscypkiem i żurawiną





SKŁADNIKI (na 4 porcje) :
  • podwójny filet z piersi kurczaka
  • 8 cienkich plasterków oscypka
  • sól, pieprz, czosnek granulowany
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawa do kurczaka
  • konfitura z żurawiny ( może być też z borówki lub żurawina+borówka)
  • świeży ogórek
  • 4 rzodkiewki
  • 2 średniej wielkości pomidory
  • sos sałatkowy grecki
  • 4 cieniutkie plasterki masła
  • kilka liści kolorowej karbowanej sałaty
  • 0,75 kg młodych ziemniaczków ( najlepiej takich małych)
  • kilka gałązek koperku
Kurczaka myjemy, dzielimy na 4 równe części ( można każdą delikatnie rozbić) i smarujemy po obu stronach oliwą z oliwek ( powinna nam na to starczyć 1 łyżka oliwy). Następnie równomiernie go przyprawiamy z obu stron i delikatnie wcieramy przyprawy w mięso. Tak przygotowanego kurczaka pozostawiamy na ok. pół godziny ( za ten czas przygotujemy ziemniaczki). Ziemniaczki myjemy i dokładnie skrobiemy ze skórki.Jeśli są większe niż orzech włoski to kroimy je na pół, wrzucamy do garnka zalewamy wodą, solimy i gotujemy aż nie będą surowe.Warzywa myjemy, ogórka obieramy ze skórki. Rzodkiewkę i ogórka kroimy w średniej wielkości kostkę, pomidora zaś w plasterki. Na talerzach układamy sałatę, na nią ogórka z rzodkiewką i 1/2 pokrojonego w plasterki pomidora (na każdy talerz). Sos sałatkowy mieszamy z 2 łyżkami oliwy z oliwek i skrapiamy nim warzywa. Czas zabrać się z powrotem za kurczaka. Patelnie rozgrzewamy ( bez dodatku jakiegokolwiek tłuszczu jeśli patelnia jest grillowa lub teflonowa), kłądziemy na niej kurczaka. Gdy kurczak usmaży się z jednej strony przekręcamy go na drugą i na usmażonej stronie układamy po 2 plasterki oscypka, wszystko przykrywamy żeby ser się rozpuścił,a kurczak równomiernie usmażył z drugiej strony. Ugotowane ziemniaczki odcedzamy i rozkładamy na talerze. Na każdą porcję ziemniaczków kładziemy cienki plasterek masła i niewielką gałązkę koperku. Usmażonego kurczaka wykładamy również na talerze i na każdą porcję kładziemy łyżeczkę konfitury żurowinowej. I gotowe ;)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Mrożona latte z syropem klonowym

SKŁADNIKI ( na 1 porcję ) 1/2 szklanki zimnego mleka 3-4 kostki lodu 1 łyżeczka syropu klonowego 1/2 łyżeczki cukru kryształu 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/4 szklanki zimnej wody płatki czekoladowe ( do dekoracji) *Niezbędne do wykonania tej kawy będą : wysoka przezroczysta szklanka mały dzbanuszek z niewielkim dziubkiem shaker Mleko wraz z kostkami lodu i cukrem wlewamy do shakera  , zakręcamy go i wielokrotnie  energicznie nim potrząsamy ( żeby uzyskać pianę na mleko przy okazji chłodząc je jeszcze bardziej kostkami lodu ). Kawę wsypujemy do dzbanuszka, zalewamy wodą i mieszamy  żeby się rozpuściła. Na dno wysokiej przezroczystej szklanki wlewamy syrop klonowy ,następnie spienione w shakerze mleko . Na koncu delikatnie po ściance wlewamy kawę . Posypujemy po wierzchu płatkami czekoladowymi i gotowe ;)

Ogórki małosolne (trochę późne)

 Po niemal dwuletniej przerwie, skłoniona nowym miejscem do kulinarnych eksperymentów postanowiłam wrócić do dzielenia się z Wami przepisami na smakołyki, którymi z radością zajadają się ludzie z moim otoczeniu. I choć sezon ogórkowy chyli się ku końcowi, to wiem że są jeszcze tacy, którzy ani razu w tym  roku nie zrobili ogórków małosolnych. U nas ich temat wraca jak bumerang, odkąd tylko świeże ogórki gruntowe pojawią się na lokalnym ryneczku. Tych którzy by chcieli, ale nie wiedzą jak, zapraszam poniżej a więcej mnie znajdziecie na  INSTAGRAM ie oraz na  FACEBOOK u SKŁADNIKI ok. 1 kg małych ogórków gruntowych sól (najlepiej kamienna) wrzątek zestaw do kiszenia (koper, chrzan, itd - dostępne są gotowe zestawy i na ryneczkach i w marketach) główka czosnku ziele angielskie liść laurowy Do przygotowania ogórków małosolnych będziemy potrzebować dużego słoja drewnianej łyżki  Na początku przygotowujemy ogórki - myjemy je i odcinamy końcówki (jeśli ogórki są nieco w...

Filet z indyka po hawajsku

SKŁADNIKI (na 2 porcje) 500 g fileta z indyka 2 plastry ananasa z puszki  6 plasterków oscypka żurawina (ze słoiczka) 1 duży ogórek 1 duży pomidor 1 papryka żółta  Oliwa z oliwek Przyprawa do drobiu Zioła zamiast soli Ziemniaczki (lub ryż)- wg uznania (ilość również) Fileta kroimy w poprzek na dwie płaskie części. Każdą z części nacieramy obustronnie przyprawą do drobiu (w moim przypadku Smoky Texan). Ziemniaczki obieramy i gotujemy (jeśli wybraliśmy ryż gotujemy go zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Filet z indyka smażymy z jednej strony (można go również ugrillować), przekręcamy na drugą stronę, kładziemy na niego ananasa i przykrywamy go oscypkiem, smażymy pod przykryciem aż oscypek się rozpuści, a mięso nie będzie surowe. Ogórka, pomidora i paprykę kroimy w drobniutką kostkę, wrzucamy do miski, dodajemy 1-2 łyżeczki oliwy z oliwek i zioła zamiast soli do smaku. Mieszamy i gotowe. Indyka podajemy z ziemniaczkami/ryżem i sałatką. ...