SKŁADNIKI:
- 300 g fileta z łososia
- 1/2 cytryny
- 1/2 limonki
- 1/2 cebuli
- 1 łyżeczka przyprawy do ryb
- szczypta kurkumy
- szczypta czosnku granulowanego
- szczypta pieprzu cytrynowego
- oliwa z oliwek
- 0,5 kg młodych ziemniaczków
- kilka gałązek koperku
- łyżka masła
- 1/2 opakowania roszponki
- 1/4 czerwonej papryki
- 1 średni pomidor
- sos sałatkowy grecki
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 10 listków świeżej bazylii
W małej miseczce mieszamy jogurt grecki z posiekaną świeżą bazylią ( można do tego dodać przypraw,które lubimy np. pieprzu cytrynowego, czosnku itp.).Łososia wyjmujemy z pudełka ( bez cytryny,cebuli i limonki) i smażymy bez dodatku tłuszczu ( najlepiej pod przykryciem) równomiernie z obu stron. Ziemniaczki i łososia wykładamy na talerze z sałatką.Ziemniczaki posypujemy koperkiem, a łososia polewamy jogurtem z bazylią i gotowe.
Komentarze
Prześlij komentarz