Przejdź do głównej zawartości

Brownie z bananami




SKŁADNIKI:
  • 200 g gorzkiej czekolady (im większa zawartość kakao tym lepiej)
  • 2 jajka
  •  1 -1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • szczypta chilli
  • szczypta cynamonu
  • 2 duże banany
  • 1/2 szklanki mleka
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ( gdy powoli zacznie się topić dodajemy mleko i dokładnie mieszamy z nim rozpuszczającą się czekoladę ,tak aby powstała jednolita gładka masa). Czekoladę przelewamy do większej miski, dodajemy do niej olej i wbijamy jajka. Wszystko dokładnie mieszamy mikserem bądź trzepaczką. Dodajemy cukier puder,cukier wanilinowy,przyprawy, proszek do pieczenia i stopniowo mąkę nieustannie mieszając ciasto aż będzie zupełnie jednolite i gładkie , bez żadnych grudek ( powinno być lekko lejące sie, ale nie xza gęste - jeśli jest za gęste możemy dodać troszeczkę mleka). Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni . Blachę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą bądź wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy do blachy i równomiernie rozprowadzamy wygładzając wierzch. Banany obieramy i kroimy w ok. 1 cm plasterki i układamy na cieście w równych odstępach lekko je w nie wciskając ( tak by banan wystawał niewiele ponad ciasto). Pieczemy przez ok. 30 minut ( aż patyczek będzie suchy , a wierzch będzie się lekko kruszyć).






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Mrożona latte z syropem klonowym

SKŁADNIKI ( na 1 porcję ) 1/2 szklanki zimnego mleka 3-4 kostki lodu 1 łyżeczka syropu klonowego 1/2 łyżeczki cukru kryształu 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/4 szklanki zimnej wody płatki czekoladowe ( do dekoracji) *Niezbędne do wykonania tej kawy będą : wysoka przezroczysta szklanka mały dzbanuszek z niewielkim dziubkiem shaker Mleko wraz z kostkami lodu i cukrem wlewamy do shakera  , zakręcamy go i wielokrotnie  energicznie nim potrząsamy ( żeby uzyskać pianę na mleko przy okazji chłodząc je jeszcze bardziej kostkami lodu ). Kawę wsypujemy do dzbanuszka, zalewamy wodą i mieszamy  żeby się rozpuściła. Na dno wysokiej przezroczystej szklanki wlewamy syrop klonowy ,następnie spienione w shakerze mleko . Na koncu delikatnie po ściance wlewamy kawę . Posypujemy po wierzchu płatkami czekoladowymi i gotowe ;)

Ogórki małosolne (trochę późne)

 Po niemal dwuletniej przerwie, skłoniona nowym miejscem do kulinarnych eksperymentów postanowiłam wrócić do dzielenia się z Wami przepisami na smakołyki, którymi z radością zajadają się ludzie z moim otoczeniu. I choć sezon ogórkowy chyli się ku końcowi, to wiem że są jeszcze tacy, którzy ani razu w tym  roku nie zrobili ogórków małosolnych. U nas ich temat wraca jak bumerang, odkąd tylko świeże ogórki gruntowe pojawią się na lokalnym ryneczku. Tych którzy by chcieli, ale nie wiedzą jak, zapraszam poniżej a więcej mnie znajdziecie na  INSTAGRAM ie oraz na  FACEBOOK u SKŁADNIKI ok. 1 kg małych ogórków gruntowych sól (najlepiej kamienna) wrzątek zestaw do kiszenia (koper, chrzan, itd - dostępne są gotowe zestawy i na ryneczkach i w marketach) główka czosnku ziele angielskie liść laurowy Do przygotowania ogórków małosolnych będziemy potrzebować dużego słoja drewnianej łyżki  Na początku przygotowujemy ogórki - myjemy je i odcinamy końcówki (jeśli ogórki są nieco w...

Filet z indyka po hawajsku

SKŁADNIKI (na 2 porcje) 500 g fileta z indyka 2 plastry ananasa z puszki  6 plasterków oscypka żurawina (ze słoiczka) 1 duży ogórek 1 duży pomidor 1 papryka żółta  Oliwa z oliwek Przyprawa do drobiu Zioła zamiast soli Ziemniaczki (lub ryż)- wg uznania (ilość również) Fileta kroimy w poprzek na dwie płaskie części. Każdą z części nacieramy obustronnie przyprawą do drobiu (w moim przypadku Smoky Texan). Ziemniaczki obieramy i gotujemy (jeśli wybraliśmy ryż gotujemy go zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Filet z indyka smażymy z jednej strony (można go również ugrillować), przekręcamy na drugą stronę, kładziemy na niego ananasa i przykrywamy go oscypkiem, smażymy pod przykryciem aż oscypek się rozpuści, a mięso nie będzie surowe. Ogórka, pomidora i paprykę kroimy w drobniutką kostkę, wrzucamy do miski, dodajemy 1-2 łyżeczki oliwy z oliwek i zioła zamiast soli do smaku. Mieszamy i gotowe. Indyka podajemy z ziemniaczkami/ryżem i sałatką. ...