SKŁADNIKI :
- 250g ryżu do sushi
- algi (nori)
- 1 mały świeży ogórek
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 opakowania kiełków rzodkiewki
- 150-200g łososia wędzonego
- 1/2 łyżeczki cukru
- szczypta soli
- 1 łyżka octu ryżowego
Na desce wyłożonej folią aluminiową bądź spożywczą kładziemy 1 płat nori, nakładamy na niego ryż i rozprowadzamy go równomiernie, zostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca na aldze ( bez ryżu). Gdy ryż na aldze jest już równo rozłożony, ok. 1 cm o dolnej krawędzi układamy wzdłuż kolejno : ogórka , paprykę, łososia i posypujemy je wzdłuż kiełkami. Bierzemy delikatnie dolny brzeg algi i zaczynamy zwijać rolkę, zwracając uwagę na to by wszystko w środku było dobrze ściśnięte ( w środku nie może być wolnego miejsca ani powietrza). Gdy nasza rolka dojdzie już do miejsca, gdzie zostawiliśmy kawałek niezagospodarowanej algi, należy owy kawałek delikatnie zwilżyć wodą, po czym kontynuować zwijanie rolki i sprawdzić czy wszystko odpowiednio się posklejało i czy pod algą nie ma pęcherzyków powietrza Kolejno postępujemy jednakowo z pozostałymi składnikami. Gdy wykorzystamy już wszystkie produkty czas przejść do krojenia naszych rolek. Niezbędny jest do tego bardzo ostry nóż i kawałek wilżonego zimną wodą ręcznika. Bierzemy jedną rolkę na deskę i przekrawamy ją w połowie, wycieramy nóż w ręcznik, po czy z jednej części rolki kroimy kawałek o grubości ok. 1 cm. I tak samo postępujemy z każdą rolką, pamiętając o tym żeby wycierać nóż, bo inaczej algi się postrzępią a kawałki sushi będą wyglądały mało estetycznie. Układamy pokrojone sushi na talerzu/ bambusowej desce i dekorujemy je wg naszej fantazji .Przy podawaniu sushi warto pamiętać o takich dodatkach jak ciemny sos sojowy, wasabi czy też marynowanym imbirze.
Komentarze
Prześlij komentarz