SKŁADNIKI (na ok. 20-25 sztuk)
- 150 g masła
- 2 szkl mąki pszennej
- 50g kakao
- 1/2 szkl cukru drobnego do wypieków
- opakowanie cukru wanilinowego
- 200 g lentilków/m&m'sów/smarties
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masło utrzeć z cukrami na jasny puch, dodać jajka (po jednym) w dalszym miksując. Kiedy masa jest już jednolita dodajemy do niej suche składniki i 1/2 cukierków, po czym dokładnie zagniatamy ciasto. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, kładziemy je na blasze i spłaszczamy (między ciastkami zostawiamy odstęp, gdyż podczas pieczenia ich objętość się zwiększy). W każde z ciastek wciskamy jeszcze po kilka cukierków. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 190 stopni przez ok. 15-20 minut (aż będą rumiane). Po upieczeniu studzimy na kratce i gotowe.
Komentarze
Prześlij komentarz