Przejdź do głównej zawartości

Kokosowa zupa curry





SKŁADNIKI:
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 1 średnia cukinia
  • 3 malutkie czerwone słodkie papryczki
  • 3 malutkie pomarańczowe słodkie papryczki 
  • 1 średnia czerwona cebulka 
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1/2 kg kurczaka 
  • 1 opakowanie przyprawy curry
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1,5 l bulionu drobiowego bądź warzywnego
  • 2-3 małe marchewki pokrojone w słupki 
Warzywa myjemy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę.  Cebulkę siekamy na drobno i podsmażamy w garnku na oliwie. Dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i podsmażamy jeszcze moment. Dodajemy cukinie, marchewkę i papryczki, zalewamy wszystko bulionem i doprowadzamy do wrzenia. W międzyczasie kurczaka kroimy na drobne paseczki, mieszamy w misce z odrobiną oliwy i 3/4 opakowania przyprawy curry, po czym podsmażamy go na patelni delikatnie z obu stron. Gdy kurczak lekko się zrumieni dodajemy go do warzywnego wywaru i wszystko dokładnie mieszamy. Gotujemy jeszcze przez ok. 10-15 minut aż warzywa zmiękną, po czym dodajemy mleczko kokosowe. Wsypujemy pozostałą część przyprawy curry i wszystko ze sobą dokładnie mieszamy ( jeśli uważamy, że zupa jest zbyt gęsta dodajemy troszkę wody). Zupę podajemy z ryżem. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Mrożona latte z syropem klonowym

SKŁADNIKI ( na 1 porcję ) 1/2 szklanki zimnego mleka 3-4 kostki lodu 1 łyżeczka syropu klonowego 1/2 łyżeczki cukru kryształu 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/4 szklanki zimnej wody płatki czekoladowe ( do dekoracji) *Niezbędne do wykonania tej kawy będą : wysoka przezroczysta szklanka mały dzbanuszek z niewielkim dziubkiem shaker Mleko wraz z kostkami lodu i cukrem wlewamy do shakera  , zakręcamy go i wielokrotnie  energicznie nim potrząsamy ( żeby uzyskać pianę na mleko przy okazji chłodząc je jeszcze bardziej kostkami lodu ). Kawę wsypujemy do dzbanuszka, zalewamy wodą i mieszamy  żeby się rozpuściła. Na dno wysokiej przezroczystej szklanki wlewamy syrop klonowy ,następnie spienione w shakerze mleko . Na koncu delikatnie po ściance wlewamy kawę . Posypujemy po wierzchu płatkami czekoladowymi i gotowe ;)

Ogórki małosolne (trochę późne)

 Po niemal dwuletniej przerwie, skłoniona nowym miejscem do kulinarnych eksperymentów postanowiłam wrócić do dzielenia się z Wami przepisami na smakołyki, którymi z radością zajadają się ludzie z moim otoczeniu. I choć sezon ogórkowy chyli się ku końcowi, to wiem że są jeszcze tacy, którzy ani razu w tym  roku nie zrobili ogórków małosolnych. U nas ich temat wraca jak bumerang, odkąd tylko świeże ogórki gruntowe pojawią się na lokalnym ryneczku. Tych którzy by chcieli, ale nie wiedzą jak, zapraszam poniżej a więcej mnie znajdziecie na  INSTAGRAM ie oraz na  FACEBOOK u SKŁADNIKI ok. 1 kg małych ogórków gruntowych sól (najlepiej kamienna) wrzątek zestaw do kiszenia (koper, chrzan, itd - dostępne są gotowe zestawy i na ryneczkach i w marketach) główka czosnku ziele angielskie liść laurowy Do przygotowania ogórków małosolnych będziemy potrzebować dużego słoja drewnianej łyżki  Na początku przygotowujemy ogórki - myjemy je i odcinamy końcówki (jeśli ogórki są nieco w...

Filet z indyka po hawajsku

SKŁADNIKI (na 2 porcje) 500 g fileta z indyka 2 plastry ananasa z puszki  6 plasterków oscypka żurawina (ze słoiczka) 1 duży ogórek 1 duży pomidor 1 papryka żółta  Oliwa z oliwek Przyprawa do drobiu Zioła zamiast soli Ziemniaczki (lub ryż)- wg uznania (ilość również) Fileta kroimy w poprzek na dwie płaskie części. Każdą z części nacieramy obustronnie przyprawą do drobiu (w moim przypadku Smoky Texan). Ziemniaczki obieramy i gotujemy (jeśli wybraliśmy ryż gotujemy go zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Filet z indyka smażymy z jednej strony (można go również ugrillować), przekręcamy na drugą stronę, kładziemy na niego ananasa i przykrywamy go oscypkiem, smażymy pod przykryciem aż oscypek się rozpuści, a mięso nie będzie surowe. Ogórka, pomidora i paprykę kroimy w drobniutką kostkę, wrzucamy do miski, dodajemy 1-2 łyżeczki oliwy z oliwek i zioła zamiast soli do smaku. Mieszamy i gotowe. Indyka podajemy z ziemniaczkami/ryżem i sałatką. ...