SKŁADNIKI:
- 400 ml mleczka kokosowego
- 1 średnia cukinia
- 3 malutkie czerwone słodkie papryczki
- 3 malutkie pomarańczowe słodkie papryczki
- 1 średnia czerwona cebulka
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 kg kurczaka
- 1 opakowanie przyprawy curry
- 1 ząbek czosnku
- 1,5 l bulionu drobiowego bądź warzywnego
- 2-3 małe marchewki pokrojone w słupki
Warzywa myjemy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę. Cebulkę siekamy na drobno i podsmażamy w garnku na oliwie. Dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i podsmażamy jeszcze moment. Dodajemy cukinie, marchewkę i papryczki, zalewamy wszystko bulionem i doprowadzamy do wrzenia. W międzyczasie kurczaka kroimy na drobne paseczki, mieszamy w misce z odrobiną oliwy i 3/4 opakowania przyprawy curry, po czym podsmażamy go na patelni delikatnie z obu stron. Gdy kurczak lekko się zrumieni dodajemy go do warzywnego wywaru i wszystko dokładnie mieszamy. Gotujemy jeszcze przez ok. 10-15 minut aż warzywa zmiękną, po czym dodajemy mleczko kokosowe. Wsypujemy pozostałą część przyprawy curry i wszystko ze sobą dokładnie mieszamy ( jeśli uważamy, że zupa jest zbyt gęsta dodajemy troszkę wody). Zupę podajemy z ryżem.
Komentarze
Prześlij komentarz