SKŁADNIKI :
- 1 szkl wody (250 ml)
- 1 szkl mąki pszennej
- 120 g margaryny/masła
- 4 jajka
Wodę doprowadzamy w garnku do wrzenia, gdy zaczyna się gotować dodajemy do niej margarynę/masło i mieszamy je ze sobą do momentu rozpuszczenia. Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy składniki drewnianą łyżką do połączenia się składników. Przez chwilę jeszcze podgrzewamy masę aż nie będzie kleiła się do ścianek i będzie zupełnie gładka. Pozostawiamy ciasto do osiągnięcia, gdy będzie już chłodne miksujemy je z jajkami ( jajka dodajemy pojedynczo nieustannie miksując masę). Gotowe ciasto przekładamy do szprycy z tylną w kształcie gwiazdki i wciskamy na papier okrągłe ciastka. Pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 200 stopni (termoobieg). Ciastka możemy nudzić bitą śmietaną, pianką z białek i galaretki bądź słonym farszem. Ja wybrałam puszystą piankę truskawkową.
GALARETKOWA PIANKA :
- 4 białka
- 1/3 szkl cukru pudru
- 1 opakowanie galaretki (moja była truskawkowa)
- 250 ml wrzątku
Jajka ubijamy nad z cukrem nad parą wodną. Galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzątku i studzimy. Gdy galaretka zaczyna tężeć miksujemy ją z białkami (dodajemy ją stopniowo do białek). Piątkową masę można na 3-4 minuty wstawić do lodówki żeby trochę stężała. Masę przekładamy do szprycy z gwiazdkową tylką i nadziewamy nią rozkrojone ptysie. I gotowe :)
Komentarze
Prześlij komentarz