SKŁADNIKI:
- 250 g ciasteczek amaretti
- 60-70 g masła
- opakowanie cukru wanilinowego
- 250g serka mascarpone
- 500 g ricotty
- 150 g cukru
- 150 g mielonych migdałów
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 jajka
- kilka ciasteczek amaretti ( na wierzch)
- szczypta soli
Ciasteczka kruszymy i mieszamy dokładnie z rozpuszczonym masłem. Formę wykładamy papierem, wysypujemy pokruszone ciasteczka na spód i dokładnie uklepujemy je łyżką tak aby powstał spójny spód. Wkładamy formę do lodówki na ok. 30 minut. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na pianę, dodajemy żółtka i cukry i dalej ubijamy. Następnie dodajemy mascarpone i ricottę oraz mąkę ziemniaczaną i dokładnie wszystkie miksujemy aż składniki dokładnie się połączą. Masę serową wylewamy na wcześniej schłodzony spód. Kilka pozostałych ciasteczek amaretti kruszymy i posypujemy nimi wierzch. Pieczemy przez ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni ( termoobieg). Studzimy sernik ( ważne jest żeby od razu nie wyciągać go z piekarnika tylko stopniowo uchylać drzwiczki żeby sernik nie opadł). Po wystudzeniu sernik chłodzimy przez ok.1-1,5 godziny w lodówce. I gotowe.
Komentarze
Prześlij komentarz