- 2 szkl startej na drobnych oczkach dyni
- 1,5 szkl mąki kukurydzianej
- 2/3 szkl brązowego cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cynamonu
- 1 łyżeczka suszonego imbiru
- 3/4 szkl oleju
- 4 jajka
- szczypta soli
- opakowanie cukru wanilinowego
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy żółtka i cukru i dalej ubijamy. Kolejno dodajemy olej i jeszcze chwilę miksujemy. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia dalej miksując. Dodajemy dynię i mieszamy składniki dokładnie łyżką.
Tortownicę ( 23 cm średnicy) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy do niej ciasto wygładzając wierz. Ciasto posypujemy szczyptą cynamonu i 3 łyżeczkami brązowego cukru ( dzięki temu na wierzchu po upieczeniu powstanie słodka chrupiąca skorupka). Ciasto pieczemy ok. 30-35 minut w temperaturze 180 stopni termoobieg ( do tzw. suchego patyczka). Studzimy ciasto na kratce
POLEWA
- 2 tabliczki mlecznej czekolady
- 2-3 łyżki śmietanki kremówki
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- płatki świeżego kokosa
Komentarze
Prześlij komentarz