- 500 g fileta z łososia
- 2 łyżki oliwy cytrynowej
- 1/2 cytryny
- 1/2 cebuli
- przyprawa do ryb Kamis (moijto lime)
- mieszanka zioła zamiast soli
- 500 g zziemniaków
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól chilli
Łososia przygotowujemy dzień wcześniej -nacieramy w oliwą cytrynową i przyprawą do ryb, obkładamy plasterkami cytryny i cebuli, owijamy folią i zostawiamy na noc w lodówce.
Ziemniaki obieramy, kroimy w pół księżyce i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy ziołami i solą chilli, skrapiamy oliwą i pieczemy ok.45 minut (grzałki góra-dół). Łososia oczyszczamy z cytryny i cebuli, smażymy obustronnie. Podajemy z upieczonymi ziemniaczkami, cytrynką i sałatką ze świeżych warzyw .
Komentarze
Prześlij komentarz