SKŁADNIKI ( na 2 duże porcje)
- 2 jajka
- 3 łyżki brązowego cukru
- 200 ml mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
- 7-8 łyżek mąki
- masa kajmakowa/karmelowa
- 1 banan
- szczypta cynamonu
- bita śmietana
- opcjonalnie płatki kokosowe do dekoracji
- masło klarowane ( do smażenia)
Białka ubijamy ze szczyptą soli na pianę, dodajemy żółtka i cukry i jeszcze chwilę ubijamy. Do jajek dodajemy mleko, mąkę i proszek do pieczenia. I wszystko ze sobą miksujemy do całkowitego połączenia składników. Na małej patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła klarowanego i wykładamy 2 łyżki ciasta formując z niego okrągły kształt. Smażymy obustronnie i tak do całkowitego wykorzystania ciasta ( ciasto powinno nam starczyć na ok. 12-13 pancake'ów). Na talerzu układamy 1 pancake, smarujemy go karmelem/kajmakiem i przykrywamy kolejnym . Czynność powtarzamy aż utworzy nam się "wieża" z 6 pancake'ów ( co drugą warstwę wkładamy po 3-4 plasterki banana). Całość dekorujemy bitą śmietaną i obsypujemy cynamonem ( na górę można dodać kilka płatków kokosowych, moje były domowej roboty, własnoręcznie suszone ;)). Spinamy wszystko patyczkiem do szaszłyków i gotowe :)
Komentarze
Prześlij komentarz