CIASTO ( na dużą prostokątną blachę piekarnikową )
- 1/2 kg mąki pszennej
- 15 g drożdży świeżych
- 1/4 l letniej wody
- 1 łyżka soli himalajskiej
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Drożdże kruszymy do wysokiej miski i rozcieramy je z cukrem aż staną się płynne. Dodajemy sól i wodę po czym mieszamy i dodajemy mąkę. Ciasto zagniatamy w międzyczasie dodając oliwę. Jeśli ciasto jest zbyt luźne dodajemy trochę mąki.
SOS POMIDOROWY
- 100 g przecieru pomidorowego
- ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- świeże oregano i bazylia (posiekane)
Przecier i oliwę umieszczamy w miseczce, czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do przecieru, dodajemy posiekane zioła i wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok.
FARSZ
- 9 plasterków salami
- 2-3 duże pieczarki
- 1-2 papryczki jalapeño
- 5-6 pomidorków koktajlowych
- kilka listków świeżej bazylii i świeżego oregano
- 300 g żółtego sera
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach i odstawiamy. Ciasto umieszczamy na blasze (wyłożonej papierem wysypanym mąką ) i formujemy z niego cienki placek ( powinien zająć ok. 99% blachy). Ciasto smarujemy równomiernie sosem pomidorowym ( zostawiamy ok 1/2 cm brzegu). Na sos równomiernie wysypujemy 2 garści sera żółtego i rozkładamy na nim salami, pokrojone w plasterki pieczarki, pokrojone papryczki oraz rozpołowione pomidorki ( wszystko w miarę równych odstępach). Całość posypujemy posiekanymi ziołami i żółtym serem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 15-20 minut ( należy sprawdzić czy ciasto zarumieniło się juz na brzegach i czy pizza nie jest surowa). Wyjmujemy, kroimy i gotowe.
Do pizzy warto również zrobić idealny sos czosnkowy
SOS CZOSNKOWY
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 1-2 ząbki czosnku
- szczypta soli
- szczypta świeżo mielonego pieprzu kolorowego
- posiekana natka pietruszki/bazylia
W miseczce umieszczamy majonez i jogurt. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do składników w miseczce. Wsypujemy przyprawy i wszystko energicznie mieszamy do całkowitego połączenia ( sos powinien mieć jednolitą strukturę bez grudek). Wsypujemy bazylię/pietruszkę, mieszamy. Polewamy pizzę sosem :)
Komentarze
Prześlij komentarz