Przejdź do głównej zawartości

Pizza z salami i papryczką








CIASTO ( na dużą prostokątną blachę piekarnikową )
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 15 g drożdży świeżych
  • 1/4 l letniej wody
  • 1 łyżka soli himalajskiej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Drożdże kruszymy do wysokiej miski i rozcieramy je z cukrem aż staną się płynne. Dodajemy sól i wodę po czym mieszamy i dodajemy mąkę. Ciasto zagniatamy w międzyczasie dodając oliwę. Jeśli ciasto jest zbyt luźne dodajemy trochę mąki.

SOS POMIDOROWY
  • 100 g przecieru pomidorowego
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • świeże oregano i bazylia (posiekane)
 Przecier i oliwę umieszczamy w miseczce, czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do przecieru, dodajemy posiekane zioła i wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok.

FARSZ
  •  9 plasterków salami
  • 2-3 duże pieczarki
  • 1-2  papryczki jalapeño
  • 5-6 pomidorków koktajlowych
  • kilka listków świeżej bazylii i świeżego oregano
  • 300 g żółtego sera
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach i odstawiamy. Ciasto umieszczamy na blasze (wyłożonej papierem wysypanym mąką ) i  formujemy z niego cienki placek ( powinien zająć ok. 99% blachy). Ciasto smarujemy równomiernie sosem pomidorowym ( zostawiamy ok 1/2 cm brzegu). Na sos równomiernie wysypujemy 2 garści sera żółtego i rozkładamy na nim salami, pokrojone w plasterki pieczarki, pokrojone papryczki oraz rozpołowione pomidorki ( wszystko w miarę równych odstępach). Całość posypujemy posiekanymi ziołami i żółtym serem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 15-20 minut ( należy sprawdzić czy ciasto zarumieniło się juz na brzegach i czy pizza nie jest surowa). Wyjmujemy, kroimy i gotowe.

Do pizzy warto również zrobić idealny sos czosnkowy

SOS CZOSNKOWY
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1-2 ząbki czosnku
  • szczypta soli
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu kolorowego
  • posiekana natka pietruszki/bazylia
W miseczce umieszczamy majonez i jogurt. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do składników w miseczce. Wsypujemy przyprawy i wszystko energicznie mieszamy do całkowitego połączenia ( sos powinien mieć jednolitą strukturę bez grudek). Wsypujemy bazylię/pietruszkę, mieszamy. Polewamy pizzę sosem :)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Mrożona latte z syropem klonowym

SKŁADNIKI ( na 1 porcję ) 1/2 szklanki zimnego mleka 3-4 kostki lodu 1 łyżeczka syropu klonowego 1/2 łyżeczki cukru kryształu 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/4 szklanki zimnej wody płatki czekoladowe ( do dekoracji) *Niezbędne do wykonania tej kawy będą : wysoka przezroczysta szklanka mały dzbanuszek z niewielkim dziubkiem shaker Mleko wraz z kostkami lodu i cukrem wlewamy do shakera  , zakręcamy go i wielokrotnie  energicznie nim potrząsamy ( żeby uzyskać pianę na mleko przy okazji chłodząc je jeszcze bardziej kostkami lodu ). Kawę wsypujemy do dzbanuszka, zalewamy wodą i mieszamy  żeby się rozpuściła. Na dno wysokiej przezroczystej szklanki wlewamy syrop klonowy ,następnie spienione w shakerze mleko . Na koncu delikatnie po ściance wlewamy kawę . Posypujemy po wierzchu płatkami czekoladowymi i gotowe ;)

Ogórki małosolne (trochę późne)

 Po niemal dwuletniej przerwie, skłoniona nowym miejscem do kulinarnych eksperymentów postanowiłam wrócić do dzielenia się z Wami przepisami na smakołyki, którymi z radością zajadają się ludzie z moim otoczeniu. I choć sezon ogórkowy chyli się ku końcowi, to wiem że są jeszcze tacy, którzy ani razu w tym  roku nie zrobili ogórków małosolnych. U nas ich temat wraca jak bumerang, odkąd tylko świeże ogórki gruntowe pojawią się na lokalnym ryneczku. Tych którzy by chcieli, ale nie wiedzą jak, zapraszam poniżej a więcej mnie znajdziecie na  INSTAGRAM ie oraz na  FACEBOOK u SKŁADNIKI ok. 1 kg małych ogórków gruntowych sól (najlepiej kamienna) wrzątek zestaw do kiszenia (koper, chrzan, itd - dostępne są gotowe zestawy i na ryneczkach i w marketach) główka czosnku ziele angielskie liść laurowy Do przygotowania ogórków małosolnych będziemy potrzebować dużego słoja drewnianej łyżki  Na początku przygotowujemy ogórki - myjemy je i odcinamy końcówki (jeśli ogórki są nieco w...

Filet z indyka po hawajsku

SKŁADNIKI (na 2 porcje) 500 g fileta z indyka 2 plastry ananasa z puszki  6 plasterków oscypka żurawina (ze słoiczka) 1 duży ogórek 1 duży pomidor 1 papryka żółta  Oliwa z oliwek Przyprawa do drobiu Zioła zamiast soli Ziemniaczki (lub ryż)- wg uznania (ilość również) Fileta kroimy w poprzek na dwie płaskie części. Każdą z części nacieramy obustronnie przyprawą do drobiu (w moim przypadku Smoky Texan). Ziemniaczki obieramy i gotujemy (jeśli wybraliśmy ryż gotujemy go zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Filet z indyka smażymy z jednej strony (można go również ugrillować), przekręcamy na drugą stronę, kładziemy na niego ananasa i przykrywamy go oscypkiem, smażymy pod przykryciem aż oscypek się rozpuści, a mięso nie będzie surowe. Ogórka, pomidora i paprykę kroimy w drobniutką kostkę, wrzucamy do miski, dodajemy 1-2 łyżeczki oliwy z oliwek i zioła zamiast soli do smaku. Mieszamy i gotowe. Indyka podajemy z ziemniaczkami/ryżem i sałatką. ...