BABECZKI ( 12 sztuk)
- 125 g masła
- sok i skórka otarta z 2 cytryn
- 6 łyżek brązowego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 10 łyżek mąki pszennej
- konfitura cytrynowa ( ewentualnie lemon curd)
Masło ucieramy na puch z cukrem, dodajemy po jednym jajku dalej ucierając. Wsypujemy mąkę i proszek i łączymy mikserem ze sobą składniki do powstania gładkiego ciasta. Na końcu dodajemy sok i skórkę z cytryny , miksujemy i gotowe. Foremki wykładamy papilotkami nakładamy po łyżce ciasta, następnie po małej łyżeczce konfitury albo lemon curdu. Zakrywamy drugą łyżką ciasta i wygładzamy wierzch. Pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze 175 stopni termoobieg. Upieczone babeczki wyjmujemy i studzimy na kratce.
KREM:
- 500 ml śmietanki kremówki 36%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki drobnego cukru
- sok i skórka otarta z jednej cytryny
Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem, dodajemy do niej serek mascarpone i dokładnie łączymy ze sobą do powstania jednolitego kremu. Dodajemy sok i skórkę z cytryny i ponownie miksujemy. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką ( u mnie była to gwiazdka), dekorujemy nim babeczki. Do dekoracji można użyć również listków mięty i połówek plasterków cytryny.
Komentarze
Prześlij komentarz