Przejdź do głównej zawartości

Lemon cupcakes






BABECZKI ( 12 sztuk)
  • 125 g masła
  • sok i skórka otarta z 2 cytryn
  • 6 łyżek brązowego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 10 łyżek mąki pszennej
  • konfitura cytrynowa ( ewentualnie lemon curd)
Masło ucieramy na puch z cukrem, dodajemy po jednym jajku dalej ucierając. Wsypujemy mąkę i proszek i łączymy mikserem ze sobą składniki do powstania gładkiego ciasta. Na końcu dodajemy sok i skórkę z cytryny , miksujemy i gotowe. Foremki wykładamy papilotkami nakładamy po łyżce ciasta, następnie po małej łyżeczce konfitury albo lemon curdu. Zakrywamy drugą łyżką ciasta i wygładzamy wierzch. Pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze 175 stopni termoobieg. Upieczone babeczki wyjmujemy i studzimy na kratce.

KREM:
  • 500 ml śmietanki kremówki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • sok i skórka otarta z jednej cytryny
Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem, dodajemy do niej serek mascarpone i dokładnie łączymy ze sobą do powstania jednolitego kremu. Dodajemy sok i skórkę z cytryny i ponownie miksujemy. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką ( u mnie była to gwiazdka), dekorujemy nim babeczki. Do dekoracji można użyć również listków mięty i połówek plasterków cytryny.







Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Mrożona latte z syropem klonowym

SKŁADNIKI ( na 1 porcję ) 1/2 szklanki zimnego mleka 3-4 kostki lodu 1 łyżeczka syropu klonowego 1/2 łyżeczki cukru kryształu 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/4 szklanki zimnej wody płatki czekoladowe ( do dekoracji) *Niezbędne do wykonania tej kawy będą : wysoka przezroczysta szklanka mały dzbanuszek z niewielkim dziubkiem shaker Mleko wraz z kostkami lodu i cukrem wlewamy do shakera  , zakręcamy go i wielokrotnie  energicznie nim potrząsamy ( żeby uzyskać pianę na mleko przy okazji chłodząc je jeszcze bardziej kostkami lodu ). Kawę wsypujemy do dzbanuszka, zalewamy wodą i mieszamy  żeby się rozpuściła. Na dno wysokiej przezroczystej szklanki wlewamy syrop klonowy ,następnie spienione w shakerze mleko . Na koncu delikatnie po ściance wlewamy kawę . Posypujemy po wierzchu płatkami czekoladowymi i gotowe ;)

Ogórki małosolne (trochę późne)

 Po niemal dwuletniej przerwie, skłoniona nowym miejscem do kulinarnych eksperymentów postanowiłam wrócić do dzielenia się z Wami przepisami na smakołyki, którymi z radością zajadają się ludzie z moim otoczeniu. I choć sezon ogórkowy chyli się ku końcowi, to wiem że są jeszcze tacy, którzy ani razu w tym  roku nie zrobili ogórków małosolnych. U nas ich temat wraca jak bumerang, odkąd tylko świeże ogórki gruntowe pojawią się na lokalnym ryneczku. Tych którzy by chcieli, ale nie wiedzą jak, zapraszam poniżej a więcej mnie znajdziecie na  INSTAGRAM ie oraz na  FACEBOOK u SKŁADNIKI ok. 1 kg małych ogórków gruntowych sól (najlepiej kamienna) wrzątek zestaw do kiszenia (koper, chrzan, itd - dostępne są gotowe zestawy i na ryneczkach i w marketach) główka czosnku ziele angielskie liść laurowy Do przygotowania ogórków małosolnych będziemy potrzebować dużego słoja drewnianej łyżki  Na początku przygotowujemy ogórki - myjemy je i odcinamy końcówki (jeśli ogórki są nieco w...

Filet z indyka po hawajsku

SKŁADNIKI (na 2 porcje) 500 g fileta z indyka 2 plastry ananasa z puszki  6 plasterków oscypka żurawina (ze słoiczka) 1 duży ogórek 1 duży pomidor 1 papryka żółta  Oliwa z oliwek Przyprawa do drobiu Zioła zamiast soli Ziemniaczki (lub ryż)- wg uznania (ilość również) Fileta kroimy w poprzek na dwie płaskie części. Każdą z części nacieramy obustronnie przyprawą do drobiu (w moim przypadku Smoky Texan). Ziemniaczki obieramy i gotujemy (jeśli wybraliśmy ryż gotujemy go zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Filet z indyka smażymy z jednej strony (można go również ugrillować), przekręcamy na drugą stronę, kładziemy na niego ananasa i przykrywamy go oscypkiem, smażymy pod przykryciem aż oscypek się rozpuści, a mięso nie będzie surowe. Ogórka, pomidora i paprykę kroimy w drobniutką kostkę, wrzucamy do miski, dodajemy 1-2 łyżeczki oliwy z oliwek i zioła zamiast soli do smaku. Mieszamy i gotowe. Indyka podajemy z ziemniaczkami/ryżem i sałatką. ...