SKŁADNIKI ( 4 porcje)
- 400 g wołowiny ( zmielonej)
- garść rukoli
- 4 bułki do burgerów
- 4 plastry pomidora
- 4 plastry cebuli
- sól, pieprz
- bułka tarta
- oliwa z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- suszony tymianek
SOS
- 1 łyżeczka miodu
- 3 łyżeczki musztardy
- sól, pieprz
Mięso mieszamy w misce z pieprzem, solą, tymiankiem, ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę i 1 łyżeczką oliwy z oliwek. Dokładnie je wyrabiamy, formujemy z niego 4 w miarę równe burgery i smażymy je na oliwie z oliwek obustronnie. Plastry pomidora i cebuli grillujemy obustronnie na patelni grillowej albo grillu elektrycznym. W małej miseczce mieszamy miód z musztardą, doprawiamy do smaku i odstawiamy .Bułki podgrzewamy w piekarniku. Na każdą z przekrojonych bułek nakładamy po kilka listków rukoli, polewamy je odrobiną sosu, nakładamy cebulkę, na nią burgera i pomidorka, polewamy znów odrobiną sosu, przykrywamy górą bułki, spinamy długą wykałaczką. Powtarzamy to wszystko jeszcze 3 razy i gotowe.
Komentarze
Prześlij komentarz