SKŁADNIKI ( na 2 blaty bezowe)
- 6 białek
- 250 g drobnego cukru do wypieków
- 1,5-2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, następnie stopniowo dodajemy cukier w dalszym ciągu ubijając białka na lśniącą , sztywną pianę. Następnie dodajemy sok z cytryny, jeszcze chwilę ubijamy składniki do ich całkowitego połączenia się. Następnie wsypujemy skrobię ziemniaczaną i delikatnie mieszamy wszystko drewnianą łyżką bądź dużą szpatułką do całkowitego połączenia się składników.
Dwie duże blachy wykładamy papierem do pieczenia , na papierze rysujemy okrąg o średnicy 22-23 cm ( ewentualnie można wyłożyć 2 tortownice papierem ). Wylewamy po połowie masy na każdą z blach i równomiernie rozprowadzamy ją formując na wcześniej narysowanym okręgu. Pieczemy w termoobiegu w 180 stopniach przez ok. 6 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy bezy jeszcze przez około 85-90 minut. Bezy studzimy przy otwartym piekarniku.
KREM:
- 660 ml śmietany kremówki 30-36%
- 50 g drobnego cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- puszka ananasa
Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrami na sztywno. Ananasa odsączamy z syropu i kroimy na małe kawałki. Na paterze układamy 1 spód bezowy, wykładamy na niego połowę bitej śmietany, posypujemy ananasem. Przykrywamy wszystko drugim blatem bezowym, następnie wykładamy na niego pozostałą część śmietany i posypujemy całość resztą ananasa.
I gotowe.
Komentarze
Prześlij komentarz