SKŁADNIKI:
- 2.5-3 l wywaru mięsno-warzywnego
- 5 ziemniaków pokrojonych w drobną kostkę
- 3 marchewki pokrojone w półplasterki
- 0,5 kg kiszonych ogórków
- 200 ml śmietany 18% do zup
- Sól, pieprz,wegeta
- 2 łyżki masła
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiSv-7i-iiYBZucNlN6dBiTid2gfST1gRhsJqZWSbgJ7oFVGhIUVQfzMMpLnHhOI2ra5MhOTsO1_EDdK-fIoOfzPTBcV3_Eof56QwGPtRsh3-fvCmDYMw3Jxh-hqxItkvOINqoP4f07ppLs/s640/12082191_1025678480812193_1221742561_o.jpg)
Ziemniaki i marchewkę wrzucamy do garna i zalewamy wywarem. Gotujemy aż warzywa będą miękkie . Ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach, umieszczamy w rondlu i dodajemy do nich masło, podgrzewamy i gotujemy przez ok. 20 minut . Do wywaru dodajemy ugotowane ogórki, przyprawiamy wywar . Śmietanę umieszczamy w naczyniu odpornym na temperaturę, stopniowo dodajemy po łyżce wywar hartując ją. Gdy śmietana zostanie połączona z wywarem i dokładnie mieszamy. Przelewamy do garnka z resztą wywaru i roztrzepujemy rózgą żeby składniki połączyły się całkowicie . I gotowe :)
Poproszę o jakiś przepis na nadchodzące Święta Wielkiej Nocy.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Bartek Korycko