CIASTO
- 250 g mąki krupczatki
- 125 g masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Masło w temperaturze pokojowej umieszczamy w dużej misce z jajkiem, mąką i przyprawami. Zagniatamy gładkie ciasto i umieszczamy je na ok. 1 h w lodówce.
Formę do tarty smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wyklejamy formę ciastem, nakłuwamy ciasto widelcem i podpiekamy przez ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (termoobieg).
NADZIENIE
- 1/2 pęczka zielonych szparagów
- kilka pomidorków koktajlowych
- 300 g piersi z kurczaka
- oliwa z oliwek do smażenia
- przyprawa do kurczaka
- 3 jajka
- 300 ml śmietany 12%
- 200 g tartego żółtego sera
- 1 łyżeczka cukru
- 1 L wody
- Plasterek cytryny
- sól, pieprz, zioła
Szparagi obieramy i odkrawamy ok. 2,5 cm końcówki szparagów. Związujemy szparagi nitką w pęczek. W wysokim garnku doprowadzamy do wrzenia ok. 1 litr wody, wsypujemy do niego 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżeczkę soli i dodajemy plasterek cytryny. Szparagi umieszczamy w gotującej się wodzie pączkami do góry i gotujemy je w ten sposób ok. 5 minut, następnie. Przekręcamy je pączkami do dołu i gotujemy ok. 1,5-2 minuty. Wyjmujemy szparagi z wody i zostawiamy do ostygnięcia. Kurczaka kroimy w paski, na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy do niej kurczaka i wsypujemy przyprawę. I smażymy kurczaka aż nie będzie surowy. W misce rozkłócamy 3 jajka, dodajemy do nich śmietanę, szczyptę soli i pieprzu oraz zioła prowansalskie. Mieszamy wszystko dokładnie.
Na podpieczonym spodzie układamy szparagi, kurczaka i przekrojone na pół pomidorki. Zalewamy całość śmietaną z jajkami. Podpiekamy tartę przez 15 minut po czym posypujemy wierzch serem i pieczemy jeszcze przez 4-5 minut.
I gotowe.
Komentarze
Prześlij komentarz