Jakiś czas temu będąc w Koszalinie postanowiłam odwiedzić nowe kulinarne miejsce na mapie tegoż miasta. Koszalin uniesieniami smakowymi niestety nie grzeszy, co potęgowało jedynie moją radość. Pasta in box- bo o tym miejscu mowa- to niewielki lokal znajdujący się w samym centrum tuż przy ratuszu. Ich domeną są świeże składniki i włoski akcent. Od samego wejścia wita nas kuchnia, w której cały proces twórczy można obserwować na żywo. Kucharze gotują dosłownie na naszych oczach, możemy śledzić każdy ich ruch. Wnętrze jest przytulne i bardzo spokojne, a sami właściciele (i kucharze w jednym) mili, życzliwi i skorzy do rozmowy. Makarony, które serwują mają charakter. Klasyczne bolognese, aromatyczna carbonara, czy łagodny kurczak z brokułami to tylko niektóre z propozycji Pasta in box. Makaron można zjeść na miejscu, ale również poprosić o przygotowanie go na wynos i to w 3 rozmiarach- wszystko zależy od was i od tego jak jesteście głodni. Codziennie czeka na was tam również niestandardowa propozycja w menu a także zupa dnia oraz smakowita lemoniada bądź świeży kompot. Zajrzyjcie tam w wolnej chwili, bo na prawdę warto :)
SKŁADNIKI ( na 1 porcję ) 1/2 szklanki zimnego mleka 3-4 kostki lodu 1 łyżeczka syropu klonowego 1/2 łyżeczki cukru kryształu 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/4 szklanki zimnej wody płatki czekoladowe ( do dekoracji) *Niezbędne do wykonania tej kawy będą : wysoka przezroczysta szklanka mały dzbanuszek z niewielkim dziubkiem shaker Mleko wraz z kostkami lodu i cukrem wlewamy do shakera , zakręcamy go i wielokrotnie energicznie nim potrząsamy ( żeby uzyskać pianę na mleko przy okazji chłodząc je jeszcze bardziej kostkami lodu ). Kawę wsypujemy do dzbanuszka, zalewamy wodą i mieszamy żeby się rozpuściła. Na dno wysokiej przezroczystej szklanki wlewamy syrop klonowy ,następnie spienione w shakerze mleko . Na koncu delikatnie po ściance wlewamy kawę . Posypujemy po wierzchu płatkami czekoladowymi i gotowe ;)
Komentarze
Prześlij komentarz