CIASTO
- 2 jajka
- 1 szkl brązowego cukru
- 150 ml oleju (np. kokosowego)
- 1/2 szkl wiórek kokosowych
- 1 szkl startej na drobnych oczkach marchewki
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 czubata łyżka cynamonu
- 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
- 1 szkl mąki pszennej
- 4 krążki ananasa z puszki pokrojonego w drobną kostkę
- 2 łyżki sezamu
- 2 łyżki pestek dyni
- 2 łyżki słonecznika
- szczypta soli
KREM
- 100 g białej czekolady
- 250 g serka mascarpone
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy żółtka i cukier dalej ubijając. Do jajek wlewamy olej i wszystko ze sobą mieszamy. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia wraz z przyprawami i bakaliami. Wszystko dokładnie mieszamy. Wsypujemy wiórki kokosowe, marchewkę i ananasa i jeszcze raz mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem blachy i pieczemy w 180 stopniach w termoobiegu przez ok. 45-50 minut (do suchego patyczka).
Ciasto studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Serek mascarpone ubijamy, dodajemy do niego rozpuszczoną czekoladę i dalej miksujemy. Gotowy krem przekładamy na wierzch ciasta, posypujemy uprażonymi wiórkami kokosowymi i wkładamy do lodówki na minimum 1,5 h.
Komentarze
Prześlij komentarz