SKŁADNIKI (na 2 porcje)
- 4 jajka
- sól, pieprz
- 150 g tartej mozarelli
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Białka ostrożnie oddzielamy od żółtek ( ważne, by żółtka nie zostały uszkodzone i się nie rozpłynęły). Ubijamy białka na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Dodajemy do nich tartą mozarellę i delikatnie mieszamy łyżką. Blaszkę wyścielamy papierem do pieczenia i wykładamy na niego ubite białka z serem, formując 4 "chmurki", na środku każdej z nich robimy łyżką niewielkie wgłębienie, w które później wlejemy żółtka.
Blaszkę z masą białkowo-serową wkładamy do piekarnika na ok. 3-4 minuty, żeby "chmurki" się lekko przyrumieniły. Następnie wlewamy żółtka we wcześniej stworzone wgłębienia w "chmurkach" i podpiekamy całość prze kolejne 3 minuty. Po wyjęciu z piekarnika wierzch "chmurek" posypujemy szczyptą soli i pieprzu.
Podajemy z ulubionymi warzywami- u mnie mieszanka rukoli z młodą botwiną i pomidorkami cherry, skropione oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.
Komentarze
Prześlij komentarz