Przejdź do głównej zawartości

Posty

Sorbet truskawkowy

SKŁADNIKI: 1 kg truskawek 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny Truskawki miksujemy blenderem dodając cukier puder i sok z cytryny . Przekładamy do pojemnika i chłodzimy w zamrażarce przez ok. 5 godzin , mieszając go co pół godziny . 

Ciasteczkowe kulki

SKŁADNIKI: duże opakowanie herbatników opakowanie serka Philadelphia ( śmietankowego ) wiórki kokosowe 3 łyżki masy krówkowej ( z puszki ) Herbatniki kruszymy na bardzo drobno , dodajemy do nich serek i masę krówkową i dokładnie mieszamy ręką , tak by powstało gładkie "ciasto" . Z "ciasta" formujemy nieduże kulki , obtaczamy każdą z nich w wiórkach kokosowych i gotowe . PS. na zdjęciach dzieło warsztatowiczów e - kuchni  ZDJĘCIA : Marcin Butryn /  Bad Cat Studio  .

Gofry

SKŁADNIKI: 4 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mleka szczypta soli 2 łyżki oleju 1/3 szklanki cukru 1/2 opakowania cukru wanilinowego Jajka ubijamy z cukrami , dodajemy mleko oraz olej i przez chwilę ubijamy. Dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia .Ubijamy na gładką masę. Gofrownicę rozgrzewamy i pędzelkiem zwilżonym w oleju smarujemy powierzchnię piekącą. Wylewamy porcję ciasta i pieczemy zgodnie z trybem pracy gofrownicy . Można je podawać z bitą  śmietaną , owocami , czekoladą , dżemem , lodami waniliowymi - jak kto lubi :)

Kurczak po meksykańsku

SKŁADNIKI: podwójna pierś z kurczaka 1 papryka żółta 1 papryka czerwona puszka kukurydzy konserwowej 1/2 świeżego ananasa 30 dag pieczarek 2 marchewki mąka , sól,pieprz 1/2 szklanki wody oliwa Kurczaka myjemy i kroimy w sporą kostkę , mąkę mieszamy z solą i pieprzem i obtaczamy w niej kurczaka , odstawiamy na później . Marchewkę obieramy , kroimy wzdłuż na pół , a potem w drobne plasterki .Papryki myjemy , usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę .Pieczarki myjemy , obieramy i kroimy w plasterki. Z ananasa usuwamy skórkę i zdrewniałą część w środku , następnie kroimy go w średniej wielkości kostkę . Kukurydzę odsączamy z zalewamy . Na patelnie wrzucamy marchewkę ,paprykę, ananasa , pieczarki i kukurydzą , zalewamy 1/2 szklanki wody i  dusimy , aż marchewka będzie półtwarda .W rondelku na oliwie przysmażamy kurczaka. Do podduszonych na patelni warzyw dodajemy kurczaka i mieszamy . Dusimy jeszcze przez chwile (tak by nie było na dnia wody) . Podajemy z ryże...

Kurczak w sosie musztardowym

SKŁADNIKI: podwójny filet z kurczaka 3 łyżki masła  3 łyżki mąki pszennej 4 łyżki śmietany 18% 4 łyżki mleka 2 łyżki wody 3 łyżeczki ostrej musztardy 2 łyżeczki musztardy francuskiej wegeta pieprz sok z połowy cytryny ryż Fileta myjemy , kroimy w sporą kostkę i smażymy na oleju opruszając go w miedzyczasie wegetą. Usmażonego kurczaka , wyjmujemy do miseczki i odkładamy . W rondlu roztapiamy masło , dodajemy do niego mąkę i energicznie mieszamy , tak by powstała jednolita masa. Następnie dodajemy śmietanę , mleko , wodę i sok z cytryny w dalszym ciągu mieszając sos. Dodajemy musztardę i kurczaka , mieszamy i doprawiamy do smaku . Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu . Ugotowany ryż wykładamy na talerz, polewamy sosem z kurczakiem i gotowe ;)

Kremowe tartaletki z truskawkami

CIASTO: 2 jajka 250g mąki krupczatki 100g masła szczypta soli opakowanie cukru waniliowego 100g cukru Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto . Foremki na tartaletki smarujemy dokładnie masłem i wysypujemy bułką tartą ( nadmiar bułki usuwamy z foremek) , tak przygotowane blaszki dokładnie i równomiernie wylepiamy ciastem. Na ciasto kładziemy po kawałku folii aluminiowej  i wysypujemy fasolę - dzięki temu ciasto będzie równe , bez pęcherzyków powietrza. Pieczemy ok.35 minut w nagrzanym do 170 stopni piekarniku. Po upieczeniu studzimy. NADZIENIE: 400 g waniliowego serka homogenizowanego 4 łyżeczki żelatyny 1/2 szklanki wrzątku 1 opakowanie galaretki truskawkowej 250 g świeżych truskawek Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 porcji wody sugerowanej na opakowaniu i studzimy .Żelatynę rozpuszczamy  w wodzie ( dokładnie , żeby nie było kleistych drobinek) i studzimy. Serek przekładamy do miski , dodajemy żelatynę i dokładnie miksujemy. Do każdego ciastka wlewamy p...

Ciasto ze śliwkami

SKŁADNIKI : 250 g mąki pszennej 100 g cukru kryształu 125 g margaryny 100 ml mleka 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 15 śliwek węgierek cukier puder  Mąkę, cukier,margarynę, jajka,mleko i proszek do pieczenia miksować razem  na gładką masę. Śliwki umyc , usunąć pestki i pokroić na ćwiartki . Okrągłą formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą , by ciasto sie do niej nie przykleilo. Do formy wylać ciasto i równomiernie je w niej rozprowadzić. Na wierzchu ciasta ułozyć ćwiartki śliwek. Piec ok. 45 minut w 190 stopniach. Wystudzić, posypać cukrem pudrem i gotowe ;) .