Przejdź do głównej zawartości

Posty

Zupa ogórkowa

SKŁADNIKI: 2.5-3 l wywaru mięsno-warzywnego 5 ziemniaków pokrojonych w drobną kostkę 3 marchewki pokrojone w półplasterki  0,5 kg kiszonych ogórków  200 ml śmietany 18% do zup  Sól, pieprz,wegeta 2 łyżki masła     Ziemniaki i marchewkę wrzucamy do garna i zalewamy wywarem. Gotujemy aż warzywa będą miękkie . Ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach, umieszczamy w rondlu i dodajemy do nich masło, podgrzewamy i gotujemy przez ok. 20 minut . Do wywaru dodajemy ugotowane ogórki, przyprawiamy wywar . Śmietanę umieszczamy w naczyniu odpornym na temperaturę, stopniowo dodajemy po łyżce wywar hartując ją. Gdy śmietana zostanie połączona z wywarem i dokładnie mieszamy. Przelewamy do garnka z resztą wywaru i roztrzepujemy rózgą żeby składniki połączyły się całkowicie . I gotowe :)

Jajka w bułce ze szczypiorkiem

SKŁADNIKI 4 bułki  3 jajka pęczek szczypiorku 2 pomidory sól i pieprz (do smaku) 4 plasterki lub duża garść tartego  żółtego sera  Z bułek odkrawamy wierzchy i wydrążamy środek (tak aby w żadnym miejscu nie przedrzeć "wierzchniej skorupki". Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni . Jajka rozkłócamy w misce, dodajemy sól i pieprz i mieszamy. Szczypiorek siekamy na drobno i 2/3 szczypiorku dodajemy do jajek i dokładnie wszystko mieszamy . Wydrążone bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jajka równomiernie rozkładamy do wszystkich 4 bułek , układamy na nich po plasterku sera i przykrywamy "czapeczką". Zapiekamy przez ok. 20 minut w 175 stopniach (tak by jajka się ścięły ). Pomidorka kroimy w kostkę, dodajemy sól i pieprz oraz szczypiorek, mieszamy. Podajemy razem z bułkami i gotowe .

Chałka drożdżowa

SKŁADNIKI : 3 żółtka  50 g drożdży  100 g roztopionego masła  120 g cukru  3/4 szklanki ciepłego mleka 500 g mąki pszennej opakowanie cukru wanilinowego białko do posmarowania ciasta  KRUSZONKA: 50 g zimnego masła 5 łyżek cukru kryształu  4 łyżki mąki Składniki na kruszonkę umieszczamy w misce i ucieramy widelcem do powstania małych kuleczek z ciasta, odstawiamy do lodówki . Drożdże rozcieramy z łyżką cukru by zmieniły się w płynne . Mąkę przesiewamy do wysokiej miski , umieszczamy w niej również żółtka i mleko oraz cukier, wyrabiamy ciasto łyżką dodając powoli masło . Jeśli ciasto masła się bardzo klei dodajemy jeszcze trochę mąki i dokładnie wyrabiamy. Pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Wyrośnięte ciasto powtórnie zagniatamy i dzielimy na 3 części . Robimy z nich wałeczki i zaplatamy w warkocz. Chałkę smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 30-35 minut w 180 stopniach . 

Pavlova z ananasem

SKŁADNIKI ( na 2 blaty bezowe) 6 białek 250 g drobnego cukru do wypieków 1,5-2 łyżki skrobi ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny szczypta soli  Białka  ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, następnie stopniowo dodajemy cukier w dalszym ciągu ubijając białka na lśniącą , sztywną pianę. Następnie dodajemy sok z cytryny, jeszcze chwilę ubijamy składniki do ich całkowitego połączenia się. Następnie wsypujemy skrobię ziemniaczaną i delikatnie mieszamy wszystko drewnianą łyżką bądź dużą szpatułką do całkowitego połączenia się składników. Dwie duże blachy wykładamy papierem do pieczenia , na papierze rysujemy okrąg o średnicy 22-23 cm ( ewentualnie można wyłożyć 2 tortownice papierem ). Wylewamy po połowie masy na każdą z blach i równomiernie rozprowadzamy ją formując na wcześniej narysowanym okręgu. Pieczemy w termoobiegu w 180 stopniach przez ok. 6 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy bezy jeszcze przez około 85-90 minut. Bezy stu...

Burger z sosem miodowo-musztardowym

SKŁADNIKI ( 4 porcje) 400 g wołowiny ( zmielonej) garść rukoli 4 bułki do burgerów 4 plastry pomidora 4 plastry cebuli sól, pieprz bułka tarta oliwa z oliwek 1 ząbek czosnku suszony tymianek SOS 1 łyżeczka miodu 3 łyżeczki musztardy sól, pieprz Mięso mieszamy w misce z pieprzem, solą, tymiankiem, ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę i 1 łyżeczką oliwy z oliwek. Dokładnie je wyrabiamy, formujemy z niego 4 w miarę równe burgery i smażymy je na oliwie z oliwek obustronnie. Plastry pomidora i cebuli grillujemy obustronnie na patelni grillowej albo grillu elektrycznym. W małej miseczce mieszamy miód z musztardą, doprawiamy do smaku i odstawiamy .Bułki podgrzewamy w piekarniku. Na każdą z przekrojonych bułek nakładamy po kilka listków rukoli, polewamy je odrobiną sosu, nakładamy cebulkę, na nią burgera i pomidorka, polewamy znów odrobiną sosu, przykrywamy górą bułki, spinamy długą wykałaczką. Powtarzamy to wszystko jeszcze 3 razy i gotowe.

Lemon cupcakes

BABECZKI ( 12 sztuk) 125 g masła sok i skórka otarta z 2 cytryn 6 łyżek brązowego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 10 łyżek mąki pszennej konfitura cytrynowa ( ewentualnie lemon curd) Masło ucieramy na puch z cukrem, dodajemy po jednym jajku dalej ucierając. Wsypujemy mąkę i proszek i łączymy mikserem ze sobą składniki do powstania gładkiego ciasta. Na końcu dodajemy sok i skórkę z cytryny , miksujemy i gotowe. Foremki wykładamy papilotkami nakładamy po łyżce ciasta, następnie po małej łyżeczce konfitury albo lemon curdu. Zakrywamy drugą łyżką ciasta i wygładzamy wierzch. Pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze 175 stopni termoobieg. Upieczone babeczki wyjmujemy i studzimy na kratce. KREM: 500 ml śmietanki kremówki 36% 250 g serka mascarpone 3 łyżki drobnego cukru sok i skórka otarta z jednej cytryny Mocno schłodzoną śmietank ę ubijamy z cukrem, dodajemy do niej serek mascarpone i dokładnie łączymy ze sobą do powstania jednolitego kremu. D...

Płatki ryżowe z konfiturą i figami

SKŁADNIKI : 4 łyżki płatków ryżowych  150 ml mleka (może być zarówno roślinne jak i zwierzęce)  1 łyżka konfitury truskawkowej (może być jakaś inna, w zależności od upodobań smakowych)  1 figa * opcjonalnie - 1 łyżeczka miodu (najlepiej takiego lejącego się)  Mleko wlewamy do rondla i podgrzewamy, ppo ok. 1 minucie podgrzewania wsypujemy płatki o energicznie mieszamy całość. Gotujemy przez 3-4 minuty ( płatki powinny napęcznieć. Przekładamy ugotowane płatki do miski, dodajemy na środek konfiturę i pokrojone w ćwiartki figi. Opcjonalnie polewamy wszystko niewielką ilością miodu i gotowe.