Przejdź do głównej zawartości

Pavlova z ananasem






SKŁADNIKI ( na 2 blaty bezowe)
  • 6 białek
  • 250 g drobnego cukru do wypieków
  • 1,5-2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli
 Białka  ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, następnie stopniowo dodajemy cukier w dalszym ciągu ubijając białka na lśniącą , sztywną pianę. Następnie dodajemy sok z cytryny, jeszcze chwilę ubijamy składniki do ich całkowitego połączenia się. Następnie wsypujemy skrobię ziemniaczaną i delikatnie mieszamy wszystko drewnianą łyżką bądź dużą szpatułką do całkowitego połączenia się składników.
Dwie duże blachy wykładamy papierem do pieczenia , na papierze rysujemy okrąg o średnicy 22-23 cm ( ewentualnie można wyłożyć 2 tortownice papierem ). Wylewamy po połowie masy na każdą z blach i równomiernie rozprowadzamy ją formując na wcześniej narysowanym okręgu. Pieczemy w termoobiegu w 180 stopniach przez ok. 6 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy bezy jeszcze przez około 85-90 minut. Bezy studzimy przy otwartym piekarniku.

KREM:
  • 660 ml śmietany kremówki 30-36%
  • 50 g drobnego cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • puszka ananasa
Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrami na sztywno. Ananasa odsączamy z syropu i kroimy na małe kawałki. Na paterze układamy 1 spód bezowy, wykładamy na niego połowę bitej śmietany, posypujemy ananasem. Przykrywamy wszystko drugim blatem bezowym, następnie wykładamy na niego pozostałą część śmietany i posypujemy całość resztą ananasa.
 I gotowe.








 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Mrożona latte z syropem klonowym

SKŁADNIKI ( na 1 porcję ) 1/2 szklanki zimnego mleka 3-4 kostki lodu 1 łyżeczka syropu klonowego 1/2 łyżeczki cukru kryształu 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/4 szklanki zimnej wody płatki czekoladowe ( do dekoracji) *Niezbędne do wykonania tej kawy będą : wysoka przezroczysta szklanka mały dzbanuszek z niewielkim dziubkiem shaker Mleko wraz z kostkami lodu i cukrem wlewamy do shakera  , zakręcamy go i wielokrotnie  energicznie nim potrząsamy ( żeby uzyskać pianę na mleko przy okazji chłodząc je jeszcze bardziej kostkami lodu ). Kawę wsypujemy do dzbanuszka, zalewamy wodą i mieszamy  żeby się rozpuściła. Na dno wysokiej przezroczystej szklanki wlewamy syrop klonowy ,następnie spienione w shakerze mleko . Na koncu delikatnie po ściance wlewamy kawę . Posypujemy po wierzchu płatkami czekoladowymi i gotowe ;)

Ogórki małosolne (trochę późne)

 Po niemal dwuletniej przerwie, skłoniona nowym miejscem do kulinarnych eksperymentów postanowiłam wrócić do dzielenia się z Wami przepisami na smakołyki, którymi z radością zajadają się ludzie z moim otoczeniu. I choć sezon ogórkowy chyli się ku końcowi, to wiem że są jeszcze tacy, którzy ani razu w tym  roku nie zrobili ogórków małosolnych. U nas ich temat wraca jak bumerang, odkąd tylko świeże ogórki gruntowe pojawią się na lokalnym ryneczku. Tych którzy by chcieli, ale nie wiedzą jak, zapraszam poniżej a więcej mnie znajdziecie na  INSTAGRAM ie oraz na  FACEBOOK u SKŁADNIKI ok. 1 kg małych ogórków gruntowych sól (najlepiej kamienna) wrzątek zestaw do kiszenia (koper, chrzan, itd - dostępne są gotowe zestawy i na ryneczkach i w marketach) główka czosnku ziele angielskie liść laurowy Do przygotowania ogórków małosolnych będziemy potrzebować dużego słoja drewnianej łyżki  Na początku przygotowujemy ogórki - myjemy je i odcinamy końcówki (jeśli ogórki są nieco w...

Ciasteczka czekoladowe z lentilkami

SKŁADNIKI (na ok. 20-25 sztuk) 150 g masła  2 szkl mąki pszennej  50g kakao  1/2 szkl cukru drobnego do wypieków  opakowanie cukru wanilinowego  200 g lentilków/m&m'sów/smarties  2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia    Masło utrzeć z cukrami na jasny puch, dodać jajka (po jednym) w dalszym miksując. Kiedy masa jest już jednolita dodajemy do niej suche składniki i 1/2 cukierków, po czym dokładnie zagniatamy ciasto. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, kładziemy je na blasze i spłaszczamy (między ciastkami zostawiamy odstęp, gdyż podczas pieczenia ich objętość się zwiększy).  W każde z ciastek wciskamy jeszcze po kilka cukierków. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 190 stopni przez ok. 15-20 minut (aż będą rumiane). Po upieczeniu studzimy na kratce i gotowe.