Przejdź do głównej zawartości

Ogórki małosolne (trochę późne)

 Po niemal dwuletniej przerwie, skłoniona nowym miejscem do kulinarnych eksperymentów postanowiłam wrócić do dzielenia się z Wami przepisami na smakołyki, którymi z radością zajadają się ludzie z moim otoczeniu.

I choć sezon ogórkowy chyli się ku końcowi, to wiem że są jeszcze tacy, którzy ani razu w tym  roku nie zrobili ogórków małosolnych. U nas ich temat wraca jak bumerang, odkąd tylko świeże ogórki gruntowe pojawią się na lokalnym ryneczku. Tych którzy by chcieli, ale nie wiedzą jak, zapraszam poniżej


a więcej mnie znajdziecie na INSTAGRAMie oraz na FACEBOOKu


SKŁADNIKI

  • ok. 1 kg małych ogórków gruntowych
  • sól (najlepiej kamienna)
  • wrzątek
  • zestaw do kiszenia (koper, chrzan, itd - dostępne są gotowe zestawy i na ryneczkach i w marketach)
  • główka czosnku
  • ziele angielskie
  • liść laurowy

Do przygotowania ogórków małosolnych będziemy potrzebować

  • dużego słoja
  • drewnianej łyżki 

Na początku przygotowujemy ogórki - myjemy je i odcinamy końcówki (jeśli ogórki są nieco większe, można je przeciąć wzdłuż na pół lub na cztery części, jednak wtedy cały proces kiszenia zajdzie znacznie szybciej).
W garnku robimy roztwór z wody i soli - na każdy litr gorącej wody dajemy płaską łyżkę soli i mieszamy do całkowitego połączenia się składników.
W słoiku umieszczamy ogórki oraz przeciętą w poprzek główkę czosnku, staramy się by były ułożone dość ściśle. Na wierzch kładziemy zestaw do kiszenia, wrzucamy kilka kulek ziela angielskiego oraz 2-3 liście laurowe i zalewamy roztworem solnym tak, by całość była pod wodą. Jeśli słoik jest bardzo duży, można włożyć do niego niewielki talerzyk i obciążyć go tak, by  ogórki przycisnąć do dna słoika - nie jest to jednak niezbędne ( bez tego ogórki też wyjdą ).
Tak przygotowany słoik zakręcamy i po ok. 24 h ogórki powinny być już całkiem niezłe - czym dłużnej będziemy czekać, tym będą bardziej ukiszone ( mój mąż po przygotowaniu ich wieczorem, zazwyczaj już rano wyjada pierwsze małosolne prosto ze słoika).







Komentarze

  1. Best eCOGRA Sportsbook Review & Welcome Bonus 2021 - CA
    Looking for an eCOGRA Sportsbook Bonus? At this https://deccasino.com/review/merit-casino/ eCOGRA Sportsbook review, casinosites.one we're talking https://jancasino.com/review/merit-casino/ about https://febcasino.com/review/merit-casino/ a variety of 바카라 ECCOGRA sportsbook promotions.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Mrożona latte z syropem klonowym

SKŁADNIKI ( na 1 porcję ) 1/2 szklanki zimnego mleka 3-4 kostki lodu 1 łyżeczka syropu klonowego 1/2 łyżeczki cukru kryształu 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/4 szklanki zimnej wody płatki czekoladowe ( do dekoracji) *Niezbędne do wykonania tej kawy będą : wysoka przezroczysta szklanka mały dzbanuszek z niewielkim dziubkiem shaker Mleko wraz z kostkami lodu i cukrem wlewamy do shakera  , zakręcamy go i wielokrotnie  energicznie nim potrząsamy ( żeby uzyskać pianę na mleko przy okazji chłodząc je jeszcze bardziej kostkami lodu ). Kawę wsypujemy do dzbanuszka, zalewamy wodą i mieszamy  żeby się rozpuściła. Na dno wysokiej przezroczystej szklanki wlewamy syrop klonowy ,następnie spienione w shakerze mleko . Na koncu delikatnie po ściance wlewamy kawę . Posypujemy po wierzchu płatkami czekoladowymi i gotowe ;)

Filet z indyka po hawajsku

SKŁADNIKI (na 2 porcje) 500 g fileta z indyka 2 plastry ananasa z puszki  6 plasterków oscypka żurawina (ze słoiczka) 1 duży ogórek 1 duży pomidor 1 papryka żółta  Oliwa z oliwek Przyprawa do drobiu Zioła zamiast soli Ziemniaczki (lub ryż)- wg uznania (ilość również) Fileta kroimy w poprzek na dwie płaskie części. Każdą z części nacieramy obustronnie przyprawą do drobiu (w moim przypadku Smoky Texan). Ziemniaczki obieramy i gotujemy (jeśli wybraliśmy ryż gotujemy go zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Filet z indyka smażymy z jednej strony (można go również ugrillować), przekręcamy na drugą stronę, kładziemy na niego ananasa i przykrywamy go oscypkiem, smażymy pod przykryciem aż oscypek się rozpuści, a mięso nie będzie surowe. Ogórka, pomidora i paprykę kroimy w drobniutką kostkę, wrzucamy do miski, dodajemy 1-2 łyżeczki oliwy z oliwek i zioła zamiast soli do smaku. Mieszamy i gotowe. Indyka podajemy z ziemniaczkami/ryżem i sałatką.

Gdańska Wytwórnia Lodów Naturalnych

Gdańska Wytwórnia Lodów Naturalnych to jedyna w swoim rodzaju fabryka lodów, która do produkcji swoich specjałów używa najwyższej jakości składników tworząc niesamowicie trafione połączenia bez żadnych ulepszaczy barwy, koloru czy zapachu. Wiele razy mijałam stoisko lodziarni biegnąc ulicą Długą na zajęcia i   zawsze wzbudzało ono moją ciekawość , ale zazwyczaj brak czasu i natłok obowiązków powodował, że odwiedzenie tego miejsca przesuwałam na kolejny termin. Pewnego razu postanowiłam jednak udać się na spokojny spacer, bez żadnego pośpiechu i przy okazji odwiedzić Gdańską Wytwórnię Lodów Naturalnych-   lody wydawały się idealnym zwieńczeniem moich wędrówek pośród zabytkowych kamieniczek, zwłaszcza że słupki rtęci pokazywały niebagatelne 26 stopni, a w kalendarzu widniała data 1 czerwca, czyli doskonały moment na małą chwilkę zapomnienia i przy okazji powrót do dzieciństwa.   Kolejka za lodziarnianą ladą rosła z minuty na minutę, a wokół mnie pojawiało się coraz więce