Przejdź do głównej zawartości

Ogórki małosolne (trochę późne)

 Po niemal dwuletniej przerwie, skłoniona nowym miejscem do kulinarnych eksperymentów postanowiłam wrócić do dzielenia się z Wami przepisami na smakołyki, którymi z radością zajadają się ludzie z moim otoczeniu.

I choć sezon ogórkowy chyli się ku końcowi, to wiem że są jeszcze tacy, którzy ani razu w tym  roku nie zrobili ogórków małosolnych. U nas ich temat wraca jak bumerang, odkąd tylko świeże ogórki gruntowe pojawią się na lokalnym ryneczku. Tych którzy by chcieli, ale nie wiedzą jak, zapraszam poniżej


a więcej mnie znajdziecie na INSTAGRAMie oraz na FACEBOOKu


SKŁADNIKI

  • ok. 1 kg małych ogórków gruntowych
  • sól (najlepiej kamienna)
  • wrzątek
  • zestaw do kiszenia (koper, chrzan, itd - dostępne są gotowe zestawy i na ryneczkach i w marketach)
  • główka czosnku
  • ziele angielskie
  • liść laurowy

Do przygotowania ogórków małosolnych będziemy potrzebować

  • dużego słoja
  • drewnianej łyżki 

Na początku przygotowujemy ogórki - myjemy je i odcinamy końcówki (jeśli ogórki są nieco większe, można je przeciąć wzdłuż na pół lub na cztery części, jednak wtedy cały proces kiszenia zajdzie znacznie szybciej).
W garnku robimy roztwór z wody i soli - na każdy litr gorącej wody dajemy płaską łyżkę soli i mieszamy do całkowitego połączenia się składników.
W słoiku umieszczamy ogórki oraz przeciętą w poprzek główkę czosnku, staramy się by były ułożone dość ściśle. Na wierzch kładziemy zestaw do kiszenia, wrzucamy kilka kulek ziela angielskiego oraz 2-3 liście laurowe i zalewamy roztworem solnym tak, by całość była pod wodą. Jeśli słoik jest bardzo duży, można włożyć do niego niewielki talerzyk i obciążyć go tak, by  ogórki przycisnąć do dna słoika - nie jest to jednak niezbędne ( bez tego ogórki też wyjdą ).
Tak przygotowany słoik zakręcamy i po ok. 24 h ogórki powinny być już całkiem niezłe - czym dłużnej będziemy czekać, tym będą bardziej ukiszone ( mój mąż po przygotowaniu ich wieczorem, zazwyczaj już rano wyjada pierwsze małosolne prosto ze słoika).







Komentarze

  1. Best eCOGRA Sportsbook Review & Welcome Bonus 2021 - CA
    Looking for an eCOGRA Sportsbook Bonus? At this https://deccasino.com/review/merit-casino/ eCOGRA Sportsbook review, casinosites.one we're talking https://jancasino.com/review/merit-casino/ about https://febcasino.com/review/merit-casino/ a variety of 바카라 ECCOGRA sportsbook promotions.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Mrożona latte z syropem klonowym

SKŁADNIKI ( na 1 porcję ) 1/2 szklanki zimnego mleka 3-4 kostki lodu 1 łyżeczka syropu klonowego 1/2 łyżeczki cukru kryształu 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/4 szklanki zimnej wody płatki czekoladowe ( do dekoracji) *Niezbędne do wykonania tej kawy będą : wysoka przezroczysta szklanka mały dzbanuszek z niewielkim dziubkiem shaker Mleko wraz z kostkami lodu i cukrem wlewamy do shakera  , zakręcamy go i wielokrotnie  energicznie nim potrząsamy ( żeby uzyskać pianę na mleko przy okazji chłodząc je jeszcze bardziej kostkami lodu ). Kawę wsypujemy do dzbanuszka, zalewamy wodą i mieszamy  żeby się rozpuściła. Na dno wysokiej przezroczystej szklanki wlewamy syrop klonowy ,następnie spienione w shakerze mleko . Na koncu delikatnie po ściance wlewamy kawę . Posypujemy po wierzchu płatkami czekoladowymi i gotowe ;)

Ciasteczka czekoladowe z lentilkami

SKŁADNIKI (na ok. 20-25 sztuk) 150 g masła  2 szkl mąki pszennej  50g kakao  1/2 szkl cukru drobnego do wypieków  opakowanie cukru wanilinowego  200 g lentilków/m&m'sów/smarties  2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia    Masło utrzeć z cukrami na jasny puch, dodać jajka (po jednym) w dalszym miksując. Kiedy masa jest już jednolita dodajemy do niej suche składniki i 1/2 cukierków, po czym dokładnie zagniatamy ciasto. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, kładziemy je na blasze i spłaszczamy (między ciastkami zostawiamy odstęp, gdyż podczas pieczenia ich objętość się zwiększy).  W każde z ciastek wciskamy jeszcze po kilka cukierków. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 190 stopni przez ok. 15-20 minut (aż będą rumiane). Po upieczeniu studzimy na kratce i gotowe.