Przejdź do głównej zawartości

Posty

Malinowe smoothie bowl

SKŁADNIKI  na 1 porcję 1 dojrzały banana 1 duża garść malin+ kilka malin na wierzch 1 łyżka wiórków kokosowych  opcjonalnie kostki lodu Owoce wrzucamy do kubka blendera (jeden z nich może być mrożony, wtedy smoothie będzie gęściejsze) i opcjonalnie kostki lodu. Blendujemy wszystko na gładką masę. Przelewamy do miseczki, dekorujemy wiórkami i malinami i gotowe.

Bazyliada, czyli bazyliowa lemoniada

SKŁADNIKI na 1 porcję sok wyciśnięty z 1 pomarańczy kilka kostek lodu garść listków bazylii 3/4 szklanki wody Do kubka blendera wlewamy wodę oraz sok z pomarańczy, dorzucamy kilka kostek lodu i garść bazylii. Wszystko blendujemy, po czym przelewamy do szklanki. Dekorujemy bazyliadę listkami bazylii i gotowe :)

Pudding chia z musem truskawkowym

SKŁADNIKI na 4 porcje 400 ml mleka kokosowego 7 łyżek nasion chia 250 g truskawek 1 banan Do miski wlewamy mleko kokosowe i wsypujemy do niego nasiona chia. Wszystko dokładnie ze soba mieszamy i przelewamy do 4 miseczek/ słoiczków (mniej więcej równe porcje). Odstawiamy na minimum 3 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc.  Banana blendujemy z truskawkami. Mus przelewamy na przygotowane wcześniej desery, wierzch dekorujemy truskawkami. I gotowe 

Różowe smoothie

SKŁADNIKI na 1 porcję garść malin garść borówek 1 brzoskwinia 0,5 szklanki wody kilka kostek lodu WYKONANIE Do kubka blendera wrzucamy umyte owoce oraz kostki lodu. Dolewamy wodę i wszystko blendujemy na gładki gęsty płyn. Przelewamy do szklanki i gotowe.

Sokowirówka szybkoobrotowa Phillips Avance Collection

Dzisiaj przychodzę do Was z czymś zupełnie innym niż dotychczas. Od kilku dni mam przyjemność testować nową sokowirówkę szybkoobrotową Phillips Avance Collection HR1918/80. Co zawiera zestaw? Czy spełnia moje oczekiwania? Jak sprawuje się to urządzenie? Co o nim myślę? Czy warto zainwestować w ten produkt​? O tym będzie dzisiejszy wpis. SKŁAD ZESTAWU W dość pokaźnym pudełku znalazłam bezpiecznie zapakowaną sokowirówkę składającą się z 5 modułów do samodzielnego montażu, popychadło, plastikowy dzbanek z miarką o pojemności 1l oraz pokrywkę do dzbanka ( zapobiegającą rozchlapywaniu wyciskanego soku). Sama sokowirówka składa się z silnika ( z rączką, która stanowi zapięcie całości), pojemnika na wyciśnięte odpadki owoców i warzyw, tarczy z ostrzami i sitami do wyciskania soków, nakładki z rowkiem do ściekania soku i kranikiem ( kranik można obrócić po wyciskaniu soku, tak by resztki nie kapały na blat) oraz kopuły z otworem na wrzucanie owoców. Jeśli już o tej ostatn...

Zielony sok

Pogoda za oknem nie rozpieszcza, ale wiosnę powoli czuć już w powietrzu. Świetnym pomysłem na pokonanie tej ponurości są świeżo wyciskane soki, które stanowią źródło witamin i energii. Pod ostrza mojej wyciskarki poszły: 1 pomarańcza 1 mandarynka 1 gruszka 2 garści szpinaku Wszystkie owoce kolejno wrzucamy do wyciskarki i tłoczymy z nich sok. I tak oto powstała duża szklanka zielonego cuda. Smacznego :) #kolekcjonerwitamin #phillips

Ciasto marchewkowe z kremem z białej czekolady

CIASTO 2 jajka 1 szkl brązowego cukru 150 ml oleju (np. kokosowego) 1/2 szkl wiórek kokosowych 1 szkl startej na drobnych oczkach marchewki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 czubata łyżka cynamonu 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru 1 szkl mąki pszennej 4 krążki ananasa z puszki pokrojonego w drobną kostkę 2 łyżki sezamu 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki słonecznika szczypta soli KREM 100 g białej czekolady 250 g serka mascarpone Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy żółtka i cukier  dalej ubijając. Do jajek wlewamy olej i wszystko ze sobą mieszamy. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia wraz z przyprawami i bakaliami. Wszystko dokładnie mieszamy. Wsypujemy wiórki kokosowe, marchewkę i ananasa i jeszcze raz mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem blachy i pieczemy w 180 stopniach w termoobiegu przez ok. 45-50 minut (do suchego patyczka). Ciasto studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzi...